Nejlepší střelec ligy Jakub Šiřina, v životní formě hrající rozehrávač USK Praha Ondřej Sehnal nebo obávaný reprezentační snajpr Vojtěch Hruban patří mezi nejméně oblíbené soupeře hráčů nejvyšší basketbalové soutěže. Příznivce mají vesměs pouze v týmech, které reprezentují a kterým svými body pomáhají k cenným výhrám.

„Podle mého názoru je nejtěžší bránit Vojtěcha Hrubana. Jak je dlouhý, dá koš i ze šatny. Vlastně se jeho zakončení nedá bránit. Jen se modlit, aby se netrefil,“ uznává kvality opory národního týmu Radek Farský z Brna, který navíc nerad brání Ondřeje Sehnala. „Pořád je schovaný někde za clonami a to mě nebaví. Pak je tady Jakub Šiřina, který je nepříjemný tím, jak je rychlý a pořád běhá, navíc teď je ještě v laufu. A špatně se brání František Váňa, když má svůj den,“ vypočítal své nejméně oblíbené střelce v sestavách protivníků Farský.

Podobný názor má rovněž právě Váňa, obávaný střelec BK Olomoucko z dálky, který na vlastní polovině musí plnit také defenzivní povinnosti a vzhledem k vytížení v posledních sezónách má s obranou klíčových hráčů své zkušenosti. „Jakub Šiřina je hodně nepříjemný, ale bránit Ondřeje Sehnala je něco šíleného. Ten, když mu nevyjde jedna clona, běží hned za další. Je to k zbláznění. Ještě jsem nesnášel Jaromíra Bohačíka. Je silný, je to střelec, umí driblovat a je hrozně nepříjemný. Naštěstí už je z ligy pryč,“ vzpomněl si z úsměvem na bývalého spoluhráče Váňa.

Trošku jiné pořadí nejméně oblíbených soupeřů má svitavský Matěj Svoboda. I v jeho případě se na stupních vítězů objevila dvojice Sehnal, Šiřina, první příčku ale obsadil nymburský střelec Hruban. „Je to typický skórer, který může ohrozit ze všech pozic. Z dálky, z nájezdu. To se brání hodně těžce,“ říká Svoboda.