Všech dvanáct basketbalových klubů Kooperativa Národní basketbalové ligy, nejvyšší soutěže mužů v České republice, se rozhodlo otevřeným dopisem upozornit na již neúnosnou ekonomickou a sportovní situaci, která je způsobena aktuálními opatřeními vlády České republiky. Situace totiž začíná být kritická, až existenční. Otevřený dopis je adresovaný především Národní sportovní agentuře.

„Plně respektujeme nelehkou situaci i kroky, které mají vést k zastavení pandemie, ale zároveň je potřeba si uvědomit, že tyto kroky mají naprosto fatální dopady na podnikání profesionálních basketbalových klubů, které je nutné vnímat i jako důležitou součást výchovy českých reprezentantů a nositele kvality basketbalu v České republice,“ píše se v prohlášení klubů.

Tyto kluby zaměstnávají stovky lidí, mají uzavřené platné kontrakty s hráči, s trenéry a s lidmi dalších profesí. Mají rovněž podepsané obchodní závazky vůči svým obchodním partnerům se zcela jasně definovaným plněním v průběhu zápasů, stejně jako mají závazky vůči spoustě dalších subjektů.

„Je třeba si uvědomit, že kluby již během první vlny pandemie vyvinuly značné úsilí, aby snížily náklady na možné minimum včetně dohod s hráči o ponížení odměn a podobně, přičemž se musely vyrovnat s výpadky na straně příjmů, které nebyly státem nijak kompenzovány,“ připomínají elitní české basketbalové týmy.

Podle autorů dopisu nesmírně složité období kluby nemohou překlenout a zvládnout bez pomoci a kompenzace ušlých příjmů. Je třeba si uvědomit, že se jedná o obchodní subjekty se všemi právními a ekonomickými dopady, stejně jako u jiných činností, byť je to mnohdy i mediálně zpochybňováno. Pro kluby je důležitým aspektem i tréninkový proces. Bez tréninků vzniká do budoucna velké riziko. Hráči uvažují o ukončení kariér, nedává jim to smysl. Je potřeba je vnímat již jako podnikatele, které živí jejich tělo. V rámci otevřeného dopisu Asociace ligových klubů žádají příslušné orgány, aby umožnily týmům Kooperativa NBL realizovat jejich sportovní činnost.

návrhy asociace ligových klubů v bodech:

* být v první vlně uvolňování a hrát utkání alespoň bez diváků

* přijímat taková opatření, aby kluby KNBL mohly i nadále trénovat a hrát utkání

* udělit výjimku klubům hrajícím evropské a mezinárodní soutěže; jsme jediná země, která nemůže trénovat a hrát utkání

* jednat s příslušnými institucemi v tom směru, aby v nově vyhlášeném nouzovém stavu od 4. listopadu byla možnost přípravy a utkání již byla zahrnuta v opatřeních vlády a ministerstva zdravotnictví

* kompenzovat ušlé příjmy, stejně jako u jiných činností, metodika a čas podpory jsou důležité

* komunikovat sport jako důležitou součást společensko-sociálního prostředí v České republice