Nejen fotbal nebo hokej čekají, jak se vedení státu postaví k profesionálnímu sportu. Také vedení českého basketbalu doufá, že se situace v dohledné době vyřeší a hráči budou mít možnost alespoň trénovat v uzavřených skupinách. To momentálně není možné, což již hodně nabourává i program národního týmu.

„Největší problém je, že nejsme jako národní tým schopni dostat ani od vlády, ani od Národní sportovní agentury povolení k tomu, abychom vůbec mohli začít trénovat. V Čechách hraje a trénuje pětaosmdesát procent týmu a teď sedí doma na gauči, trénovat nemůžou, protože vnitřní sportoviště jsou zavřená a nikdo zatím výjimku basketbalu nedal,“ posteskl si Michal Šob, manažer českého výběru, který v listopadu čekají zápasy evropské kvalifikace v Litvě.

„Stále doufáme v to, že Česká republika podpoří český nároďák, jediný tým z kolektivních sportů, který má šanci startovat na olympiádě, a udělá pro nás maximum, abychom se mohli připravovat v České republice,“ prohlásil Šob, podle něhož existují momentálně dvě varianty přípravy.

Pakliže se nám podaří v průběhu nějakých deseti dnů od vlády získat povolení pro trénink, tak bychom uspořádali domácí přípravný kemp nějakých deset dnů před odletem do té litevské bubliny. Pakliže ne, tak bohužel bude mít český tým přípravu jinde než v České republice,“ řekl manažer s tím, že ve hře je také dřívější odlet do Litvy. „Nabízí se to, abychom tam odjeli týden dopředu a trénovali. Přesto věříme, že se najde řešení a budeme se moci připravovat doma.“ (lv)