V olomoucké Čajkaréně budou mít od nové sezóny 2021/2022 domácí zázemí basketbalisté BK Olomoucko. Klub, který vznikl v roce 2017 po finančním krachu Orlů, se tak po čtyřech letech stěhuje z Prostějova.

Pozitivní ale je, že nejvyšší tuzemská soutěž zůstane v kraji, stejně by měla být zachována spolupráce s oddílem BCM Orli.

Basketbalové Olomoucko už má jasno: nejvyšší soutěž z ekonomických důvodů nebude hrát v Prostějově, ale v olomoucké Čajkaréně. Na podmínkách převzetí spolku BK a změně v klubové struktuře se dohodl stávající sportovní manažer a současně také šéf prvoligového oddílu Basketbal Olomouc Michal Pekárek spolu s dalšími kolegy. Současně s ním získali právě licenci na NBL, a to i v konkurenci zájemců z Brna a pražské Slavie. Novým generálním manažerem klubu se stane Libor Špunda.

Už během letošní sezony byly náznaky, že v příštím ročníku nejspíš v Prostějově NBL nebude, což se po dohrání soutěže potvrdilo. „Bavili jsme se s dosavadními majiteli klubu, že už basketbal další rok dělat nemůžou a že si nechají především volejbal. Došlo k tomu z finančních důvodů, protože táhnout několik sportů jako basket, volejbal a tenis už je nad jejich možnosti. Proto jsme se domluvili, aby licence na NBL zůstala v kraji, že bychom basketbal převzali,“ nechal se slyšet Michal Pekárek, který doposud působil jako sportovní manažer.

O licenci na nevyšší soutěž mělo zájem několik klubů, všechny zainteresované strany se dohodly na přesunu do Olomouce a díky tomu se bude v kraji hrát elitní basketbal také v příštích sezónách. „Je to třetí nejpopulárnější sport na světě, v příštím roce se navíc v České republice bude hrát mistrovství Evropy. Nejvyšší soutěž je výborná reklama pro město Olomouc a celý region. Jsem přesvědčený, že se to projeví i na návštěvách našich zápasů a doufám, že si do Čajkarény najdou cestu i fandové z Prostějova. Dveře budou mít vždy otevřené,“ tvrdí Pekárek.

Klub by měl hrát soutěž s původním názvem BK Olomoucko, ke změnám ale dojde ve vedení klubu, kde již nebude pokračovat dosavadní předseda Dušan Tomajko. „Za odvedenou práci si zaslouží velké poděkování. Nové vedení představíme v příštích dnech, jistotou je ale jméno Libora Špundy, který by měl být generálním manažerem. Běžný provoz klubu by měl zajišťovat tým tří lidí, jednání o obsazení postů právě finišují,“ popisuje aktuální stav Michal Pekárek.

V hale prostějovského Sportcentra DDM se nejvyšší soutěž hrála sedmnáct sezón. Za tu dobu hráči získali dvanáct ligových medailí a jednou vyhráli Český pohár. V naprosté většině sezóny patřili mezi nejlepší čtyřku. „Basketbal v Prostějově dosáhl na velké úspěchy. Sluší se poděkovat všem, kteří se starali o klub a jeho finanční zabezpečení. Odvedli opravdu pořádný kus práce, na který chceme navázat,“ dodal sportovní manažer.

V minulých letech se do elitního regionálního týmu posunula řada odchovanců prostějovského basketbalu. Tato možnost bude existovat i nadále. „Rozhodně se tomu nebráníme. Máme v plánu jednat o tom s Michalem Müllerem, který Orly zastupuje. Myslím, že pokud by šikovní mladí kluci z Prostějova mohli fungovat i u nás, bylo by to ku prospěchu obou stran. Spolupracovat budeme také s prvoligovým Basketbalem Olomouc nebo druholigovou UP Olomouc. Ve všech třech případech jde o mládežnické kluby, které vychovávají nové basketbalisty. Ti se v dospělém věku můžou posunout i do našeho týmu v Kooperativa NBL. A to bude vrchol pyramidy,“ představuje ambice BK Olomoucko Michal Pekárek.

„Naší prioritou je vychovávat hráče pro nejvyšší domácí soutěž, což bude platit i v dalších letech. Olomouc je kousek, možnost spolupráce se sama nabízí,“ není proti předseda BCM Orli Prostějov Michal Müller.