Basketbalová NBL mužů se bude hrát v nadcházející sezóně i s baráží o udržení, která se naposledy konala v ročníku 2018/19. Další ročník totiž zůstal při pandemii koronaviru nedohraný a po úpravách v uplynulé sezóně se původně naplánovaná baráž také nekonala, z nejvyšší soutěže nikdo nesestupoval. Kluby věří, že tentokrát vše proběhne beze změn.

 

„Předpokládám, že na podzim už vše bude fungovat normálně. Parametry pro kolektivní hry bude nastavovat Národní sportovní agentura, s níž spolupracujeme. Věříme, že díky rozvolnění do normálního stavu diváci budou moci být v hledištích v maximálním počtu,“ uvedl po zasedání Asociace ligových klubů předseda NBL Tomáš Kotrč.

Start nové sezóny tradičně s dvanácti celky je naplánován na polovinu září. Po dvoukolové základní části bude hrát první osmička v A1 opět dvoukolový program a spodní čtyřku v A2 čeká dvanáct utkání. Následovat bude předkolo pro celky ze 7. až 10. místa na dvě výhry, čtvrtfinálové a semifinálové série na čtyři vítězství, souboj o bronz na dvě výhry a finále na tři. V uplynulé sezóně se hrálo nakonec jen čtvrtfinále a semifinále na tři vítězné duely a finále na dvě výhry. Poslední tým skupiny A2 čeká baráž s nejlepšími dvěma celky první ligy, která se bude hrát na jednom místě. Postoupí jen celkový vítěz.

„Konání baráže podpořily všechny kluby NBL. V tomto ročníku v rámci postcovidové situace baráž bude, v dalších sezónách se možná bude zvažovat i varianta s přímým sestupem a postupem s tím, že postupující z první ligy by musel splňovat kvalitativní kritéria pro účast v NBL,“ podotkl Kotrč. Podle něj se také v nejbližší době bude řešit i sjednocení kvót cizinců pro baráž tak, aby celky z první ligy nebyly znevýhodněny. V současné době platí pro NBL limit 5 cizinců na tým pro nasazení do zápasu, v první lize jsou jen dva. Finálně to rozhodne Výbor České basketbalové federace.