Na působení ve východní skupině první ligy se chystají basketbalisté BCM Orli Prostějov. V mladé sestavě bude dění na palubovce usměrňovat zkušený Petr Dokoupil, pod košem bude po návratu po dlouhém zranění úřadovat Viktor Vašát. Cílem pro základní část soutěže je umístění do pátého místa ve skupině Východ a postup do lepší skupiny v nadstavbě.

„Bude to docela složité, protože v naší skupině bude posílené Brno nebo Svitavy. V obou týmech budou nastupovat hráči, kteří mají zkušenosti ze soutěže Kooperativa NBL. Ale věřím, že můžeme hrát v horní polovině tabulky,“ míní trenér BCM Orli Prostějov Michal Pešta, který bude současně trénovat výběr do 19 let, navíc je asistentem u BK Redstone Olomoucko.

Ve druhé nejvyšší domácí soutěži budou Prostějov reprezentovat hráči, kteří jsou s klubem dlouhodobě spojeni. V kádru je kromě výše zmíněných Dokoupila s Vašátem například Šimon Salaj a Matyáš Müller, ze studia ve Spojených státech se vrací Radim Havel. Klub bude spoléhat také na trio Pavel Dohnal, Erik Klepač, Jakub Rytíř, které v minulé sezóně sbíralo minuty i v elitní soutěži. „Kluci budou střídavě trénovat s Olomouckem i Orly. Nastavená spolupráce je oboustranně prospěšná. Prvoligový tým bude propojený i s prostějovským výběrem do 19 let. Celý systém je provázaný a dává smysl,“ je přesvědčený Pešta.

Orli do začátku sezóny odehrají řadu přípravných zápasů. Naposledy vyrazili do Polska, kde narazili na AZS AGH Krakov, celek ze druhé nejvyšší soutěže. Hráči Prostějova vyhráli 84:76 po bojovném výkonu. „Chuť do basketbalu je na všech patrná. Potřebujeme jen vylepšit disciplínu pod oběma koši,“ všiml si kouč Orlů.

Vrcholem přípravného období bude pro tým turnaj v Olomouci. „Jsme tradičním účastníkem. Budou to zápasy, ve kterých se už bude ladit základní sestava pro začátek sezóny,“ poznamenal trenér BCM Orli Prostějov.

Peštův tým vstoupí do sezóny 19. září na půdě Svitav, doma se poprvé představí 1. října v utkání s BC Vysočina.