Restart nejvyšší ligové soutěže basketbalistům BK Olomoucko nevyšel. V páteční dohrávce 2. kola Kooperativa NBL na palubovce Brna prohráli, přestože ještě na začátku poslední čtvrtiny drželi nerozhodné skóre. V koncovce měli ale domácí, kteří si pomohli i kvalitní střelbou z dálky, více fyzických sil.

Začátek střetnutí byl vyrovnaný do konce třetí minuty, kdy koš Feštra přinesl skóre 8:8. Pak se ovšem domácí nadechli k velkému náporu a zásluhou trojice Blake, Puršl, Farský odskočili na 17:8 a diktovali tempo hry. V 6. minutě Brno vedlo dvouciferným rozdílem 20:10, to ale bylo jeho maximum. Další propad odmítl trojkou Palyza, pak už hosté začali pomaličku ztrátu stahovat. Přesto po deseti minutách prohrávali o pět bodů – 22:27.

Hanáci ve své snaze dotáhnout manko pokračovali i ve druhé čtvrtině. Ve 14. minutě po koši Sychry už prohrávali o jediný bod (31:32) a o minutu později už dokonce vedli 36:34, když Štěpán přes faul svůj pokus a proměnil i následující trestný hod. Brno kontrovalo kvalitní střelbou z dálky a opět otočilo výsledek. Po trojkách Nehyby a Bálinta vedlo v poločase o jediný bod 49:48.

Po přestávce se chvíli zdálo, že se hosté dostanou před svého soupeře a platilo to do 24. minuty, kdy Olomoucko vedlo 56:53. Hanáckému týmu ale v následujících minutách odešla střelba a až do konce čtvrtiny přidal pouhé tři body. Brno také neproměnilo celou řadu pokusů, i tak se dostalo do vedení. Po třiceti minutách vedlo 65:59 a to ještě střela Půlpána v poslední sekundě skončila na obroučce.

Basketbalisté Olomoucka se chtěli vzepřít osudu a velkým nasazením dokázali ve 33. minutě srovnat na 65:65, vzápětí však inkasovali sedm bodů v řadě. Čtyři minuty před koncem už prohrávali 67:77 po bodech Krakoviče a bylo rozhodnuto. Porážka týmu sídlícího v Prostějově se nakonec ještě navýšila. Na Hanou se svěřenci kouče Benáčka vraceli s třináctibodovým mankem. Potěšit mohl snad jen debut šestnáctiletého benjamínka Pavla Dohnala. 

 

HLASY TRENÉRŮ

Lubomír RŮŽIČKA – Basket Brno:

„Jsem rád za vítězství, protože pauza byla dlouhá, i když stejná pro oba týmy. Olomoucku mohlo uškodit, že si nákazou prošlo právě během pauzy a bylo otázkou, jak obě družstva vydrží fyzicky. Na obou stranách byla vidět nerozehranost, byla tam spousta nepřesností na obou koncích hřiště. Nechci být přehnaně kritický, ale tohle nebyl z naší strany výkon, kterým bychom se chtěli prezentovat, což bylo zapříčiněno i velice chytrou hrou Olomoucka.“

Predrag BENÁČEK – BK Olomoucko:

„Brno vyhrálo zaslouženě, vedlo v zápase po drtivou většinu hrací doby. Smekám před svými hráči, dokázali se držet třiatřicet minut v zápase a být vyrovnaným soupeřem, protože opravdu všichni hráči prošli koronavirovou nákazou, trénovali jsme jen šest až sedm dní a síly nám nakonec v posledních šesti minutách došly. Toho Brno využilo. Měli jsme celkem dvacet ztrát, z toho třináct ve druhém poločase, a právě ty pramenily z nedostatku sil a taky z dobré obrany Brna.“

 

2. kolo:
Nymburk - Kolín 93:83 (22:26, 42:44, 66:60)
Nejvíce bodů: Prewitt a Kovář po 15, Hruban a Tůma po 13 - Číž 19, Novotný 18, Machač a Skinner po 13.

Brno - BK Olomoucko 87:74 (27:22, 49:48, 65:59)
Nejvíce bodů: Farský 22, Půlpán 13, Puršl 12, Nehyba 11 - Váňa 17, Štěpán a Palyza po 15, Sychra 11.

6. kolo:
Pardubice - Děčín 87:75 (20:16, 34:40, 57:51)
Nejvíce bodů: Vyoral 18, Dunans 17, Švrdlík 16, Slanina 12, Michal Svoboda 10 - Ježek 20, Pomikálek a Šiška po 18.