Pouze v prvním kole dokázali vyhrát basketbalisté BK Olomoucko mistrovské utkání v nové sezoně, pak následovalo osm porážek a pád na poslední místo tabulky Kooperativa NBL. Hráči se perou s nepřízní osudu, zatím ale doplácejí na výraznou obměnu sestavy po minulém ročníku.

„Základní rotace je hodně úzká, zkušených hráčů je méně než dříve. Po odchodu Šantelje máme jediného cizince, dříve jich bylo pět. Mladíci se snaží, zatím ale nemůžeme očekávat, že budou zápasy rozhodovat,“ vnímá realitu trenér Predrag Benáček.

Základní osu tvoří František Váňa, David Pekárek, Radovan Kouřil, Lukáš Palyza, Nemanja Bezbradica a Lukáš Feštr. Za nimi je řada nadějných basketbalistů, kteří zatím získávají především zkušenosti a podávají nevyrovnané výkony, což bohužel zatím platí také o nosných hráčích.

Po nepříjemném zranění se stále nedostal do ideální formy Kouřil, rozdílnými výkony se prezentuje další rozehrávač Feštr. Proti svitavským Turům nedal ani bod, po dvou dnech zase patřil k nejlepším v Kolíně, stabilní výkonnost ale hledá. Pekárek se rve na obou polovinách, stává se mu však, že při zakončení volí kostrbaté řešení. Váňa se snaží pomáhat s rozehrávkou, možná i to se podepsalo pod menší pohodu při zakončení. Palyza je stále lídr, což si ale pochopitelně uvědomují soupeři a prosadit se, často přes zdvojenou obranu, stojí hodně sil. Bezbradica ukazuje, že je velký hráč, ani on však není v optimální formě. Tomu všemu odpovídají výsledky.

Přesto si myslím, že tým není špatný. Kdybychom každý zápas prohrávali o třicet bodů, bylo by to něco jiného. Naše porážky jsou ale těsné. S větší porcí štěstí jsme mohli mít o tři nebo čtyři výhry víc. Zlomíme to,“ věří sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek.

To ovšem musí tým zlepšit obranu a především doskok pod vlastním košem. Kolín si proti Hanákům vypracoval sedmnáct opakovaných střel, Brno a Ostrava třináct, Opava osmnáct a Svitavy dokonce dvaadvacet. „Nejde jen o to, že soupeři mají více střeleckých pokusů. Problém je v tom, že když nedoskočíte míč, nemůžete do rychlého protiútoku a přicházíte o možnost dávat snadné body,“ uznává problémy Benáček.