Tradiční třaskavou atmosféru basketbalového derby mezi Orly a Olomoucí ukončilo pár sekund před koncem zranění domácího Erika Klepače, který zůstal po nárazu na reklamní panely dlouhé minuty ležet na palubovce. Všichni basketbalisté okamžitě zapomněli na vzájemný souboj a snažili se pomoci otřesenému hráči. Z palubovky Klepač dokonce odcházel podpíraný dvojicí soupeřů. Tento okamžik ukázal, že výsledek zápasu není nejdůležitější.

„Najednou bylo jedno, jak zápas skončí. Všechny jen zajímalo, jak je Erikovo zranění vážné. Hráči ukázali vzájemný respekt, přestože tento zápas je vždy plný emocí. To je víc než výsledek,“ prohlásil prostějovský trenér Michal Pešta.

Nejvýraznější okamžik zápasu se odehrál na konci 40. minuty. Jen o několik okamžiků dříve Adam Klepač trojkou rozhodl o vítězství Olomouce a pak byl faulovaný dvojčetem Erikem. Ten se u snahy přerušit další útok soupeře zranil. Tento střet si Adam vyčítal, přestože za něj nemohl. „To jsem nechtěl,“ opakoval, když střídal se slzami v očích a pak se odešel uklidnit do útrob prostějovské haly.

„Byl z toho hodně špatný, Vypadalo to děsivě. Naštěstí vyšetření v nemocnici nepotvrdilo obavy z těžkého zranění, i když Erik si při převozu stěžoval, že necítí ruce,“ přiblížil těžké chvilky Pešta, podle něhož měl zraněný basketbalista po nárazu stále pouze myšlenky na basket. „Ptal se kolik je do konce a že chce vyhrát. Byl v šoku. O pár hodin později jsme si psali a komunikoval v tom smyslu, že ho krk bolí. Že je celé tělo hodně citlivé,“ dodal prostějovský trenér s tím, že mimo hru bude hráč zhruba tři týdny.

Žádné výkřiky radosti nebyly slyšet z olomoucké lavičky, přestože hosté zvítězili poměrně překvapivě. „Díky tomu, co se stalo v koncovce, nejde o žádné slavné vítězství, ale to je teď vážně jedno. Všichni si jen přejeme, aby vše dobře dopadlo,“ shrnul pocity obou týmů trenér Olomouce Karel Hůlka.