Složitým obdobím si prochází basketbalový klub BCM Orli Prostějov v mládežnických kategoriích. Junioři i kadeti sice bojují mezi domácí elitou v nejvyšších soutěžích, kvůli zdravotním problémům se jim v první polovině soutěží nedařilo, jak by si v klubu přáli.

 

„V juniorech nám kvůli zdravotním problémům vypadl na celou sezónu Pavel Dohnal, jasný lídr týmu. U kadetů se zase zranil Adam Sabol, také opora výběru. Do toho jsme měli obrovské problémy kvůli covidu. Nehráli jsme kompletní, do zápasů jsme šli i v šesti. To se muselo projevit,“ ohlédl se za první částí sezóny předseda Orlů Michal Müller, který věří, že klub obě nejvyšší soutěže udrží. „Snad už máme to nejhorší za sebou. Kádry se dávají dohromady, v další fázi soutěžního ročníku budeme silnější. Rozhodně máme na to, abychom se udrželi,“ tvrdí Müller.

V nejvyšší soutěži juniorů skočili Orli po první části ve skupině B na předposledním sedmém místě. Dvakrát porazili BVK Holice a jednou Snakes Ostrava. Ve vyrovnané tabulce ztratili na pátou Ostravu jen dva body.

Kadeti jsou ve své skupině poslední a zatím nevyhráli jediné utkání. Do konce základní části je čekají čtyři zápasy. Hned dva duely s dosud neporaženými brněnskými Tygry, Basketem Brno a BK Snakes Ostrava. „Podle tabulky to vypadá, že kadeti jsou na tom hůř než junioři. Během podzimu ale museli hrát o kategorii výše, abychom vůbec dali sestavu dohromady. Teď to bude výrazně lepší. Do zápasů ve skupinách o udržení půjdeme s cílem vyhnout se baráži,“ plánuje předseda Orlů.

Basketbalovým nadějím se nedaří ani ve věkové kategorii do 15 let. V žákovské lize ve své skupině Orli skončili poslední, když ve čtrnácti zápasech získali dvě výhry. Lépe dopadli basketbalisté v kategorii mladších žáků, kteří skončili po základní části ve své soutěži šestí. „V těchto výběrech je hodně šikovných kluků, kteří potřebují čas. Každým zápasem se lepší, to je hlavní,“ poznamenal k žákovským výběrům Müller.