Dvě mladé bojovnice BC DTJ Prostějov absolvovaly boxerské mistrovství republiky kadetů a kadetek 2022 v Chomutově. Obě se domů vracely s medailí.

Do severočeského dějiště šampionátu dorazila výprava hanáckého klubu již ve čtvrtek večer ve složení Nikol Dvorská (váhová kategorie do 57 kilogramů), Aneta Vytásková (váha do 63 kg), trenér Oldřich Dvorský a jeho asistent Šimon Dvorský. Páteční ráno patřilo lékařským prohlídkám, vážení i losování. A pak už se šlo do ringu.

Dvorská dostala velmi těžký los, po přímém postupu do semifinále tam narazila na úřadující mistryni Evropy Viktorii Jílkovou z Plzně. Bylo velmi těžké Nikol motivovat do tohoto zápasu, protože výkonnostní rozdíl je aktuálně diametrální. Nikol boxuje něco přes půl roku a měla na kontě pouze tři ostrá utkání, zatímco soupeřka odboxovala desítky duelů a je reprezentantkou ČR. Nikol nastoupila do střetnutí opatrně a snažila se protivnici zasahovat, ale i přes srdnatý výkon podlehla Jílkové ve druhém kole pro naprostou převahu vítězky. Nikol tak na svém prvním velkém turnaji získala bronzovou medaili a cenné zkušenosti.

Vytásková měla příznivější los. V semifinálovém zápasu se utkala s Vendulou Hovorkovou z Trutnova, která neoplývá vavříny z mezinárodních akcí. Nicméně se projevila jako houževnatá soupeřka. Neustále držela Anetu pod tlakem, jí však tento styl boje vyloženě vyhovuje. Ačkoliv se protivnice snažila jít pořád dopředu a Anetu zasahovat, ta s přehledem kontrovala její výpady, zastavovala ji především přední rukou a za zmínku stojí také slušná práce nohou. Nakonec zvítězila jednoznačně 5:0 na body a postoupila do finále.

V něm ji čekala ostřílená Katrin Ivanovová. Prostějovská boxerka působila svázaně už při rozcvičení, což umocnilo počínání soupeřky hned v úvodu, kdy přistoupila k Vytáskové s tím, že se pozdraví, místo toho jí však uštědřila tvrdý zadní úder. Proti pravidlům to sice není, neboť po gongu se prostě boxuje, ale čestné to rozhodně nebylo, zvlášť od reprezentantky. I po takovém začátku se Aneta snažila zkracovat vzdálenost a zasahovat, ale na vyšší i zkušenější Ivanovovou recept nenašla. Tudíž zaslouženě prohrála na body a odvezla si ze svého premiérového národního šampionátu stříbro.

„Obě naše holky předvedly výkony odpovídající jejich zkušenostem a naplnily předpoklady, které se do nich před mistrovstvím republiky vkládaly. Obsadily medailové pozice a ukázaly, že se s nimi do budoucna může počítat. Vzorně reprezentovaly svůj oddíl i město Prostějov, za což jim patří dík. Poděkování zaslouží také lidé, kteří stojí v pozadí, tedy trenéři Petr Novotný, Zdeněk Plíva a Zdeněk Micka. I Šimon Dvorský, jenž se během MČR výborně zhostil role mého asistenta,“ zhodnotil kouč mládeže BC DTJ Oldřich Dvorský.