Město sportu, tak se říká Prostějovu. A přídomek má právem. Jen málokteré sportovní odvětví zde není zastoupené. Navíc i v době, kdy se často v médiích mluví o lenošivé a tloustnoucí populaci, přibývají sportovní oddíly nebo se rozšiřují. Jedním z takových je Street fight Prostějov. Ten se věnuje boxu, ale taky K1 a MMA zápasům.

„Někteří členové dělají i všechno dohromady. Začíná se u boxu, pak se přidají nohy, nakonec i zem,“ prozrazuje Miroslav Bilinský, zakladatel oddílu, ve chvíli, kdy se potkáváme. Od pohledu je to muž s vypracovaným tělem. Aby taky ne. Tyto sporty stojí spoustu sil. „Přišel třeba fotbalista, myslel si, že má fyzičku. A odpadl během deseti minut. Byl to mladý kluk, myslel si, že box bude v pohodě. Ale je to úplně něco jiného,“ vzpomíná na několik let starý zážitek.

Z původně boxerského klubu je nyní takový, co pěstuje hned tři bojové sporty. Co se však za dobu trvání nezměnilo, to je právě velký důraz na fyzičku a zdraví členů. „Ano, vynikající kondice je základ, až potom zkouší na lapy a podobně, trenér se jim individuálně věnuje. Zažila jsem lidi, co z toho mají respekt. Ale většinou to děti fakt rychle chytne, a ještě přivedou kamarády,“ prozrazuje Martina Khailová, mediátorka podpory zdraví, podporovatelka klubu a zároveň maminka jednoho z členů. Zastupuje také Státní zdravotní ústav, který s klubem druhým rokem spolupracuje.

Oddíl Street Fight dává možnost se zlepšovat mužům i ženám. Aby ne. „Je to adrenalin, a současně odreagování se. Člověk vypne, třeba když je naštvaný, něco se mu stane v práci nebo tak,“ říká. Důležitá je ale také motivace členů. Nestačí jen chtít. Ale podstatný je i důvod, proč zápasník do klubu přichází. „Někdo přijde s motivací, že se se bude umět rvát. Ale to nechceme, my chceme, aby se rozvíjeli, měli kondici a uměli se bránit. Nemůžu jít jako frajer na město a začít hulákat, že někoho zmlátím. Některé lidi jsme museli poslat pryč. Kazili by nám pověst,“ je si vědoma Martina Khailová. A Bilinský to potvrzuje. „Když někdo udělá průšvih, má z toho problém celý klub,“ říká.

Oddíl nepořádá jen tréninky, ale také zápasy. Vyráží na galavečery. A asi za čtvrt roku by mohl být na pořadu dne i výjezd do Polska. Oddíl přitom s MMA zápasy začíná teprve druhou sezónu. Se všemi třemi sporty, které klub provozuje, pak má Miroslav Bilinský četné zkušenosti. Zejména s boxem. „Od čtrnácti let se věnuje boxu. Šel jsem s kluky na trénink, oni přestali, mně se to naopak zalíbilo. A od té doby se tomu věnuji, už je to dvaadvacet let. V K1 jsem měl pět zápasů, čtyři výhry, jednu remízu. V boxu jsem měl přes padesát zápasů,“ prozrazuje na sebe muž, jenž boxoval i extraligu. S kolegy se mu podařilo sehnat členy a také partnery, kterým by chtěl touto cestou velice poděkovat. „Spolupráce se Státním zdravotním ústavem zase přináší přednášky a besedy. Už sám trénink ale ukáže mnohé. Zjistíte, že vás bolí svaly, o kterých jste dřív neměli ani ponětí,“ objasňuje Miroslav Bilínský.