Pouhé tři zápasy se stihly odehrát před druhou vlnou koronaviru z extraligy družstev mužů ČR v boxu 2020/21. Následovala plošná hygienická opatření a kvůli nim přerušení soutěže, která stojí doteď. A vzhledem k současné zdravotní situaci v zemi hrozí, že už podruhé za sebou zůstane nejvyšší tuzemská liga rohovníků nedokončena.

Hrozbu ještě zesílil nedávný krok dvou extraligových klubů (Děčína a Plzně), jež začaly zvažovat své odstoupení ze soutěže z ekonomických i celkových důvodů. Na tuhle kritickou možnost reagoval během svého předvánočního zasedání Výkonný výbor České boxerské asociace.

„Samozřejmě se probíralo téma, jak dál s extraligou při pokračujících zákazech a jakým způsobem vyřešit případné dokončení soutěže, aby bylo reálně proveditelné. A pokud možno s plným počtem účastníků. Vznikl nápad vymyslet turnajový hrací systém, kdy by se víc týmů sjelo na jedno místo a absolvovalo tam větší počet utkání za kratší dobu,“ prozradil Večerníku šéftrenér BC DTJ Prostějov Petr Novotný.

Předseda Sportovně technické komise ČBA dostal za úkol vypracovat konkrétní návrh daného systému. „Teď záleží, zda v soutěži zůstane všech pět mančaftů, tedy Děčín, Ústí nad Labem, Plzeň, Prostějov i slovenská Dubnica nad Váhom, nebo jestli někdo skutečně odstoupí. Od toho se pak bude odvíjet nový rozpis zápasů v přepracovaném turnajovém programu,“ odtušil Novotný.

Podle aktuálního vývoje nemoci covid-19 by pochopitelně musela být vždy dodržena momentálně platná hygienická nařízení, a to včetně případných povinných testů na koronavirus u všech aktérů střetnutí. „Tohle už platilo v rámci prosincového mistrovství republiky dospělých, bylo by nezbytné pravidla akceptovat,“ potvrdil Novotný.

Připomeňme, že z rozjetého ročníku 2020/21 dosud proběhly následující extraligové duely: BC DTJ Prostějov – Pablo Boxing Plzeň 10:6, SKP Sever Ústí nad Labem – BC Armex Děčín 8:8, BC Armex Děčín – BC DTJ Prostějov 10:4.

Všechny další zápasy byly zatím odloženy, průběžná a krajně nekompletní tabulka vypadá takto:

1. Děčín          1          1          0          18:12   3

2. Prostějov   1          0          1          14:16   2

3. Ústí 0          1          1          8:8       1

4. Plzeň           0          0          1          6:10     0

5. Dubnica      0          0          0          0:0       0