Zatímco drtivá většina mládežnických sportovců v tuzemsku nesoutěží ani normálně netrénuje kvůli protikoronavirovým omezením, mládežnické boxerky České republiky mající své přípravné centrum v Prostějově sbírají mezinárodní úspěchy.

Reprezentační kouč Martin Klíč (současně hlavní trenér mládeže BC DTJ Prostějov) s nimi vycestoval na renomovaný turnaj do srbského Somboru. „Konkurence tentokrát byla vinou covidu slabší než obvykle, ale taková je prostě situace. Podstatné je, že naše holky zanechaly výborný dojem,“ otevřel Klíč své hodnocení.

Konečný medailový účet se rozrostl na čtyři zlaté kovy a jeden stříbrný! Triumf vybojovaly juniorka Claudia Tóthová (váha do 57 kilogramů), kadetka Katrin Ivanovová (do 50 kg) a v kategorii školní mládeže Julie Poledníková (do 51 kg) i Viktorie Jílková (do 54 kg), druhá skončila juniorka Kristýna Václavíková (SK Prostějov, do 64 kg). „Většina děvčat postoupila při početně užším startovním poli přímo do finále, tam pak všechny holky neponechaly nic náhodě a dobrými výkony porazily své soupeřky. Jedinou výjimkou byla Kristýna, která si nešťastně zlomila ruku a k rozhodujícímu utkání tak nemohla nastoupit,“ popsal Klíč.

Ke zdravotní újmě přitom došlo během přípravy. „Abychom vynahradili menší množství zápasů, tak jsme dvakrát denně trénovali. Týna při venkovním běhu smolně uklouzla na ledu, spadla a zlomila si kůstku v pravé ruce. Okamžitě po návratu domů jsme začali řešit léčení u lékařských odborníků tak, aby se pokud možno stihla nachystat na dubnové mistrovství světa juniorek,“ prozradil Klíč.

Zranění se stalo jediným stínem na jinak stoprocentně povedeném balkánském vystoupení. „Potvrdili jsme, že se i v současné nelehké situaci ovlivněné šířením koronaviru snažíme dělat maximum možného pro udržení vysoké výkonnosti boxerských zástupkyň ČR.“