Zatímco v České republice mládežnický sport už více než půl roku téměř bezvýhradně stojí, ve většině ostatních zemí není organizovaný pohyb nastupující generace ani navzdory covidovým komplikacím žádné tabu. I proto se od 10. do 24. dubna může v Polsku konat juniorské mistrovství světa v boxu 2021, kterého se zúčastní dvě české reprezentantky pod vedením národního trenéra této kategorie Martina Klíče z Prostějova.

Claudia Tóthová (do 54 kilogramů) a Veronika Gajdová (do 60 kg) odjedou do Kielců s touhou zabojovat o medailové umístění. „Je to světový šampionát, i přes přísná hygienická opatření kvůli koronaviru dorazí silná mezinárodní konkurence. Přesto holkám věřím, že jsou schopné se poprat minimálně o postup do čtvrtfinále nebo i dál. Každý cenný kov by byl obrovským úspěchem, za kterým naplno půjdeme,“ řekl Večerníku odhodlaně Martin Klíč.

Jeho svěřenkyně absolvovaly během uplynulých týdnů a měsíců v rámci dlouhodobé přípravy na vrcholnou akci několik zahraničních turnajů, například v Srbsku, Černé Hoře či Litvě. S ohledem na plošné zákazy sportování v ČR neplatící aktuálně jen pro dospělé profesionály pak byl závěrečný tréninkový kemp před MS směřován na polské území, tedy do dějiště juniorského klání nejlepších mladých rohovníků i rohovnic celé planety Země.

„Připravovali jsme se v Gliwicích společně s reprezentantkami Polska, což byla hodně kvalitní práce. Samozřejmě i včetně sparingů, což je před každým velkým turnajem moc důležité. Zvlášť pokud nás čeká mistrovství světa. Věřím, že holky budou dostatečně rozboxované a v dobré formě, kterou pak dokážou v rozhodujících utkáních zúročit,“ přál si Klíč, na oddílové úrovni hlavní kouč mládeže BC DTJ Prostějov.

Na podzimním evropském šampionátu získala Claudia Tóthová skvělé stříbro. Cinkne to tentokrát pro ni nebo Veroniku Gajdovou znova?