Český box si i v nelehké době uplynulých měsíců s mnoha proticovidovými restrikcemi dokázal poradit. A to za pomoci účasti na řadě zahraničních soustředění i turnajů v kombinaci s individuální přípravou v klubech. Díky tomu se opakovaně podařilo dosáhnout na medaile z vrcholných mezinárodních akcí. Co nyní dál?

„Věřím, že se postupně budou uvolňovat hygienická nařízení proti šíření koronaviru tak, aby se brzy dalo normálně trénovat v jednotlivých oddílech. Vedle toho samozřejmě nadále pojede reprezentační program. Pro holky i pro kluky teď máme v plánu tréninkový kemp včetně sparingů v Polsku, následně juniorky pojedou na přípravný turnaj do Maďarska,“ informoval kouč dívek ČR a zároveň hlavní trenér mládeže BC DTJ Prostějov Martin Klíč.

V Egeru by za necelý měsíc měly nastoupit medailistky z evropského šampionátu, respektive světového, Claudie Tóthová a Veronika Gajdová, dále Veronika Čajanová a rovněž prostějovská Barbora Mahrová. „Pro tahle děvčata bude příštím vrcholem juniorské Mistrovství Evropy v září v černohorské Budvě. Naše Bára Mahrová navíc může startovat i na kontinentálním šampionátu kadetek už od 1. do 12. července v hlavním městě Gruzie Tbilisi. Školní mládež má pak své ME 10. až 20. srpna v bosenském Sarajevu, i tam vyšleme své zástupce a zástupkyně,“ ujistil Klíč.

Též v chlapeckých kategoriích má BC DTJ Prostějov hned několik reprezentantů ČR, do českých národních výběrů patří například Filip Jílek, Markus Šándor, Vladimír Skalský či Dorian Kropog. „S klukama i s holkama je hlavně potřeba kvalitně systematicky pracovat, aby makali a současně je to bavilo, u boxu vydrželi. Právě o tohle se dlouhodobě snažíme, takový je náš záměr,“ zdůraznil Martin Klíč.

Co se týče letošních mistrovství republiky, pro některé kategorie muselo dojít kvůli pomalu rozvolňovaným omezením k termínovým změnám. MČR školní mládeže v České Kamenici (původně 21. až 23. května) tak nově proběhne od 15. do 17. října, MČR kadetů a kadetek v Českých Budějovicích (původně 5. a 6. června) bylo přesunuto na 5. až 7. listopadu. Pro MČR juniorů a juniorek v Třeboni zůstalo datum od 24. do 26. září. „Snad už se veškerá sportovní činnost vrátí do normálu a nebude ještě nutné znovu něco měnit,“ zadoufal prostějovský trenér.