Prostějovský box měl nemalou zásluhu na velmi úspěšném vystoupení reprezentace České republiky při Mistrovství Evropy školní mládeže v Bosně a Hercegovině.

Talentovaný člen BC DTJ Prostějov Dorian Kropog (váhová kategorie do 40 kilogramů) zůstal v Sarajevu krůček od medaile. Svůj úvodní duel proti Dominiku Raguzovi z Chorvatska totiž suverénně vyhrál r.s.c. v 1. kole, ale vzápětí ve čtvrtfinále už nestačil na Petrose Konstantiniudise (Řecko) jasným poměrem 0:5 na body.

„Pro Doriana šlo o první velkou mezinárodní akci v životě, dosavadní vrchol kariéry. Jeden zápas přesvědčivě zvládl kvalitním výkonem a ve druhém byl objektivně horší, takže žádná křivda, zasloužené vyřazení. Přesto zanechal při své premiéře dobrý dojem a nasbíral cenné zkušenosti do budoucna,“ zhodnotil trenér BC DTJ Martin Klíč.

Ten během kontinentálního šampionátu nejmladší věkové kategorie vedl coby kouč národního výběru dívek hned tři své reprezentační svěřenkyně. A dvě z nich dosáhly na cenné kovy, jedna z nich dokonce na titul!

Julie Poledníková (do 54 kg) v osmifinále porazila Milu Georgievu (Makedonie) jednoznačně r.s.c. v 1. kole, ve čtvrtfinále udolala Austoju Stulguiskaite (Litva) 4:1 na body a v semifinále podlehla Yulii Stupakove (Ukrajina) hladce 0:5 na body, čímž získala bronz.

Viktorie Jílková (do 51 kilogramů) v osmifinále přejela Innu Tsarukovou (Ukrajina) 5:0 na body, ve čtvrtfinále smetla Brunildu Barcu (Itálie) r.s.c. ve 2. kole, v semifinále nedala šanci Ruken Levent (Turecko) 5:0 na body a ve finále přemohla i Valerii Ryzhovou (Rusko) 4:1 na body. Takže snové zlato!

Amálie Lantová (do 48 kg) měla na úvod ME volný los, načež ve čtvrtfinále nedokázala konkurovat favorizované Kristině Borisenko (Rusko) 0:5 na body.

„Celkově holky prokázaly výbornou připravenost, svůj talent, boxerské schopnosti i bojovnost. Na mezinárodní úroveň evidentně mají, dvě medaile a hlavně triumf Viky Jílkové jsou krásným úspěchem. Teď je potřeba pracovat dál,“ shrnul Martin Klíč.