Ohromný výkonnostní vzestup zaznamenal český mládežnický box za poslední rok. Výraznou měrou k němu v dívčí kategorii pomohl prostějovský kouč Martin Klíč jakožto nový trenér mládežnických rohovnic ČR. Od jeho nástupu k reprezentaci získaly národní svěřenkyně už pět medailí z mistrovství Evropy i světa!

„Jak už jsem opakovaně říkal dříve, všechno je o systematické práci. Holky musí kvalitně makat ve svých oddílech s klubovými trenéry a na tomhle základu se pak dá dál stavět v nároďáku co nejlepšími soustředěními i účastí na dobrých mezinárodních turnajích se směřováním k vrcholným akcím. Důležitá přitom je chuť, odbornost, motivace, výdrž i bojovnost, samozřejmě za podpory České boxerské asociace,“ vyložil recept na úspěchy ze svého pohledu Martin Klíč.

Sběr cenných kovů odstartoval loni koncem podzimu na juniorském ME v Budvě (Claudie Tóthová stříbro, Veronika Zajícová bronz), pokračoval letos zjara při juniorském MS v Kielcích (Veronika Gajdová bronz) a prozatím gradoval na nedávno skončeném ME školní mládeže v Sarajevu (Viktorie Jílková zlato, Julie Poledníková bronz).

„Je to pět medailí za posledního tři čtvrtě roku, což nemůže být náhoda. Navíc Viky Jílková získala pro Českou republiku titul z globálního turnaje po dlouhých čtyřiapadesáti letech, naposledy byl zlatý Bohumil Němeček v roce 1967! A kromě toho ji v Bosně a Hercegovině organizátoři vyhlásili nejlepší boxerkou celého evropského šampionátu,“ zmínil Klíč význam přelomových událostí.

Jílkové přitom už před mistrovstvím věřil, že na triumf může dosáhnout. „Znám její výkonnost, ona je výborná. Společně s Ruskou, kterou již dřív porazila, jsem ji považoval za největší favoritku. A Viktorka své schopnosti naplno potvrdila, její vítězství bylo zcela přesvědčivé i naprosto zasloužené,“ ohlížel se lodivod z Prostějova.

Další dvě Češky vypadly s pozdějšími premiantkami Evropy. „Jak Julie Poledníková, tak Amálie Lantová podlehly soupeřkám, jež následně mistrovství ovládly. Julča předtím stihla postoupit do semifinále a získala placku, ale Amálky mi bylo líto, měla smůlu na los. Narazit na hodně silnou ruskou protivnici mohla aspoň o něco později.“

Uplynulé ME školní mládeže mělo v kategorii dívek jednoznačné vyznění. „Z jedenácti vah vyhrály hned osm Rusky, dvě Ukrajinky a jednu Češka. Jako jediní jsme tak dokázali narušit hegemonii východu. Pamatuju si, jak jsme s otcem Viktorie a současně jejím osobním trenérem měli před dvěma lety rozhovor na téma, že by bylo fajn, aby reprezentaci holek vzal někdo pořádně do rukou a pomohl děvčatům prodat jejich skrytý potenciál. Teď mám velkou radost, že se nám tohle společně s holkama daří,“ zdůraznil Martin Klíč.

Završením současného cyklu bude od 14. do 24. října další evropský šampionát juniorek v Budvě, kde povede Claudii Tóthovou a Veroniku Gajdovou.