Rohovnický oddíl BC DTJ Prostějov připravoval na tento pátek 3. prosince Galavečer boxu 2021. Velkolepá boxerská událost měla proběhnout pod záštitou primátora statutárního města Prostějov Františka Jury od 18.00 hodin v Národním sportovním centru Prostějov. Ale neproběhne. Příčinu není v současné době nijak složité rozklíčovat.

„Za aktuálně platných protiepidemických opatření, kdy je účast sportovců podmíněna buď absolvovaným očkováním proti koronaviru, nebo prokazatelným proděláním covidu v posledních šesti měsících, a negativní výsledek testu je vlastně k ničemu, nejsme schopni tuhle plánovanou akci uskutečnit,“ prozradil Večerníku předseda Dělnické tělocvičné jednoty a hlavní trenér BC Petr Novotný.

Zrušení galavečera se bohužel stalo vcelku předpokládaným krokem. „Vím, že celá řada boxerů není očkovaná a ani si nechce nechat vakcínu píchnout. Totéž určitě platí u spousty potenciálních diváků, kteří by rádi přišli do hlediště. Každý má v tomto směru právo na vlastní názor, ale pokud bychom celou akci za každou cenu nějak zorganizovali a pak by na ni přišlo maximálně pár desítek fanoušků, nemá to žádný smysl. Děláme to hlavně pro lidi,“ navázal Novotný.

V rámci exhibičního klání mělo proti sobě postupně nastoupit několik dvojic českých soupeřů mužské kategorie, převážně z Moravy. „Všechno bylo předběžně rozjednané a domluvené, ale když jsem sledoval vývoj situace v ČR, ztrácel jsem s přibývajícím časem naději, že galavečer proběhne. Poslední kapkou pak bylo rozhodnutí o tom, že na hromadné akce můžou jen očkovaní a ti, co nemoc nedávno prodělali,“ pokrčil Novotný rameny.

Spíše skepticky vypadá za daných okolností i možný rozjezd extraligy družstev mužů ČR 2021/22. „Podle plánů by nejvyšší týmová soutěž měla odstartovat někdy po Novém roce za účasti BC DTJ Prostějov, SKP Sever Ústí nad Labem, Kutil gym box club fitness Praha a BC Dubnica nad Váhom. Platí už dříve domluvený turnajový systém, jenže pokud se hygienická opatření pro neprofesionální sport nějak rozumně neupraví, mám obavy, aby extraliga vůbec začala,“ nedělal si šéf DTJ iluze.

Otazníky se logicky vznášejí také nad uskutečněním blížícího se mistrovství republiky mužů a žen 2021, které je na programu od 17. do 19. prosince v Třeboni. „Uvidíme, zda šampionát bude, a případně za jakých podmínek. Nezbývá než čekat na další vývoj situace. Každopádně i přes veškeré komplikace moc děkujeme za podporu boxu statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji i všem dalším našim partnerům,“ dodal Petr Novotný.