Lodivod Martin Klíč z Prostějova je boxerským trenérem Jihomoravské oblasti i mládežnické reprezentace dívek České republiky. A se svými svěřenkyněmi a svěřenci nedávno vycestoval na tři klání k sousedům do Polska. „Na polském území je to pro naše mladé adepty boxu ideální. Tenhle sport je tam velmi populární, vždycky tam najdeme spoustu kvalitních soupeřů i soupeřek, a navíc nás to stojí v rámci možností minimum peněz. Pro získávání důležitých mezinárodních zkušeností prostě výborná země,“ objasnil Martin Klíč.

 

„Na polském území je to pro naše mladé adepty boxu ideální. Tenhle sport je tam velmi populární, vždycky tam najdeme spoustu kvalitních soupeřů i soupeřek, a navíc nás to stojí v rámci možností minimum peněz. Pro získávání důležitých mezinárodních zkušeností prostě výborná země,“ objasnil Martin Klíč.

Se třemi talentovanými členkami národního týmu ČR nejprve absolvoval Memoriál Tadeusze Lady mládeže v Gerlatowicích, kde Anna Gubová (váhová kategorie do 42 kilogramů), Kristýna Čajanová (do 57 kg) i Anna Seifredová (do 70 kg) předvedly navzdory těsným porážkám dobré výkony. „Kvalitně zaboxoval i Dorian Kropog z Prostějova, kterého jsme také vzali s námi. Proti polskému reprezentantovi svedl vyrovnaný souboj, možná byl i trochu lepší, ale bodový výrok rozhodčích zněl ve prospěch domácího. Vůbec nevadí,“ hodnotil Klíč.

O den později na turnaji v Gdyni měli další zápasy Gubová a právě Kropog, jenž na druhý pokus vyhrál r.s.c. ve 2. kole. „Dorian je do budoucna velkou nadějí, což znovu potvrdil, odvedl výborný výkon. Jen musí vydržet a dál makat jako každý, kdo to chce ve sportu někam dotáhnout,“ zdůraznil prostějovský kouč.

Gdyně byla současně dějištěm turnaje druhého ročníku Central European Boxing League, což je mezinárodní soutěž s účastí družstev kvarteta států Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). „Loni jsem stál u jejího zrodu s jasným záměrem vytvořit pravidelnou mezistátní konfrontaci pro rohovníky přecházející z nižší kategorie turnajů na vyšší. A tahle liga je optimálním mezistupněm odpovídající zápasové úrovně, aby jim do další kariéry co nejvíc dala. Svou know-how teď navíc využíváme i pro holky, které jsme přidali do soutěže,“ vyložil Klíč.

Tentokrát program bohužel osekal koronavirus, neboť kvůli covidovým nařízením se nemohl zúčastnit slovenský ani maďarský kolektiv. Konal se tudíž jediný duel mezi výběrem Jihomoravské oblasti a domácí Gdyně obsahující sedm jednotlivých utkání. Jak vše dopadlo?

Claudia Tóthová (do 54 kg) výhra, Vendula Sedláčková (do 64 kg) vítězství, Patrik Štefan (do 67 kg) prohra, Jan Polák (do 71 kg) porážka, Adam Valenta (do 75 kg) výhra, Dominik Gloser (do 80 kg) vítězství, Šimon Šustr (nad 91 kg) prohra. „Celkově jsme tedy zvítězili 8:6 a připsali si prvenství v tomto kole Central European Boxing League 2021/22. Podstatnější je však ta možnost pravidelně nastupovat proti dobrým zahraničním soupeřům a soupeřkám, sbírat cenné zkušenosti,“ zopakoval Martin Klíč.