Sice až po původní uzávěrce přihlášek, ale přece jen se podařilo ještě výrazným způsobem navýšit počet zúčastněných klubů v okresních soutěžích malé kopané ČUS Prostějovska 2021. Díky dodatečnému zájmu ze strany dalších mužstev v nich bude i během letošní sezóny působit šestnáct týmů! Tedy stejný počet jako loni.

 

Startovní pole je nakonec téměř totožné. Patnáct stávajících kolektivů (SK Tomek 99 Dobrochov, SK Chaloupka Prostějov, 1.FC Laškov, FC Daniels Prostějov, FK Vrbátky, TJ Orli Otinoves, SK Kobra Kobeřice, FK Bohuslavice, Spojené kluby Čehovice/Hluchov, SK Mexiko Víceměřice, SK Dřevnovice, FC Zavadilka Prostějov, MK Klopotovice, FC Juniors Hluchov, TJ Ohrozim) doplnila Skalka místo skončivšího FC Béci Prostějov.

„Máme velkou radost, že mančafty na malou kopanou ani v těžké době nezanevřely a díky jejich pokračujícímu zájmu o okresní soutěže pod křídly České unie sportu tak můžeme zachovat dvě osmičlenné ligy jako dosud,“ poděkoval oddílům za Výkonný výbor MK ČUS PV její předseda Pavel Kočíb.

Začátkem minulého týdne řešil právě výbor dvě stěžejní témata týkající se nadcházejícího ročníku. Prvním byl hrací systém soutěží, pro nějž existují tři různé varianty.

1. Zůstanou zachovány 1. liga a 2. liga jako doposud, tedy se stejným týmovým obsazením jako loni.

2. Družstva budou pro úvodní fázi celé sezóny (základní část na jaře) regionálně rozdělena do dvou skupin. Severozápadní by vytvořili Chaloupka PV, Laškov, Daniels PV, Otinoves, Bohuslavice, Zavadilka PV, J. Hluchov a Ohrozim, do Jihovýchodní by patřily Dobrochov, Vrbátky, Kobeřice, Hluchov/Čehovice, Víceměřice, Dřevnovice, Klopotovice a Skalka. Po odehrání základní části by následovala podzimní nadstavba o konečné umístění, kdy lepší mužstva z obou skupin (1. až 4.) by vytvořila finálovou grupu o 1. až 8. místo a horší celky (5. až 8.) by se střetly o 9. až 16. příčku.

3. Obě části soutěže (jarní i podzimní) se odehrají v regionálních skupinách s rozdělením týmů jako v předchozí variantě. Po skončení dlouhodobé fáze pak budou následovat turnaje o konečné umístění: o 1. až 4. pozici (první dva mančafty ze skupin), o 5. až 8. post (třetí a čtvrté z obou grup), o 9. až 12. příčku (5. a 6.) a o 13. až 16. místo (7. a 8.).

„Každý klub teď musí vybrat jednu z těchto tří variant a své rozhodnutí poslat e-mailem nejpozději do úterý 27. dubna jak mně, tak předsedovi Okresního sdružení České unie sportu Prostějov Bobovi Krátkému. Za volbu předem děkujeme,“ upozornil Kočíb.

Druhou podstatnou věcí samozřejmě je, kdy se díky postupně rozvolňovaným hygienickým opatřením proti šíření koronaviru budou moci okresní ligy v malé kopané 2021 rozběhnout. „Pokud chceme zachovat obvyklou termínovku s tím, že se daný víkend hrají zápasy pouze jedné ligy či skupiny na střídačku, a přitom stihnout jarní část do konce června, museli bychom zahájit nejpozději 15. května. Nebo je možné pro urychlení hrát obě ligy či skupiny během června každý víkend, v případě nutnosti za situace s pozdějším rozvolněním hygienických nařízení existuje také možnost přesunout celý soutěžní program až na podzim. Uvidíme podle covidového vývoje,“ odtušil Pavel Kočíb.