Šestnáct přihlášených účastníků okresních soutěží v malé kopané ČUS Prostějovska 2021 mělo na vybranou ze tří variant, podle jakého hracího systému pokračovat od nadcházející sezóny. Nakonec v hlasování klubů zvítězila jedna ze dvou nových verzí.

„Nejméně hlasů dostala varianta, že se systém vůbec nebude měnit a vše zůstane při starém. O něco větší zájem vzbudila možnost číslo tři, ale jednoznačně nejvíc oddíly hlasovaly pro dvojku. Právě tahle verze proto byla schválena a od letošního ročníku budeme podle ní hrát,“ prozradil Večerníku předseda výkonného výboru Komise malé kopané při České unii sportu PV Pavel Kočíb.

Jakou konkrétní podobu tedy okresní ligy nově dostanou? Družstva budou pro úvodní fázi celé sezóny (základní část na jaře) regionálně rozdělena do dvou skupin. Severozápadní vytvoří SK Chaloupka Prostějov, 1.FC Laškov, FC Daniels Prostějov, TJ Orli Otinoves, FK Bohuslavice, FC Zavadilka Prostějov, FC Juniors Hluchov a TJ Ohrozim, do Jihovýchodní se zařadí SK Tomek 99 Dobrochov, FK Vrbátky, SK Kobra Kobeřice, Spojené kluby Hluchov/Čehovice, SK Mexiko Víceměřice, SK Dřevnovice, MK Klopotovice a nováček Skalka. Po odehrání základní části bude následovat podzimní nadstavba o konečné umístění, kdy lepší mužstva z obou skupin (1. až 4.) vytvoří finálovou grupu o 1. až 8. místo a horší celky (5. až 8.) se střetnou o 9. až 16. příčku.

„Teď musíme vytvořit rozlosování jarní základní fáze včetně určení dějišť pro jednotlivé turnaje každého kola. Přesné termíny však můžeme stanovit až poté, co dojde k většímu rozvolnění hygienických opatření proti šíření koronaviru tak, aby se malá kopaná dala na venkovních hřištích pod širým nebem bez problémů hrát. Chvíli už to vypadalo, že při povolení dvaceti společně sportujících lidí budeme moci začít, ale tohle rozhodnutí bylo druhý den zase zrušeno. Nezbývá než dál čekat a naše soutěže zahájit nejdříve, jak to půjde,“ konstatoval Kočíb.