S vysokými ambicemi jdou nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov do nového ročníku druhé nejvyšší tuzemské soutěže v dospělé kategorii. Pro aktuální sezónu 1. ligy družstev mužů ČR 2022 se jim podařilo zajímavě posílit hráčský kádr z loňska. A pokud vše půjde podle představ, mohli by se směle zařadit mezi spolufavority minimálně na medailové umístění.

Jak známo, hanácký tým vyztužila trojice borců pocházejících shodně z Vyškova: Martin Müller, Petr Zemánek a Petr Deutsch. Prvně dva jmenovaní mají extraligové zkušenosti, Müller velmi bohaté z dlouholetého působení v Modřicích, s nimiž získal řadu mistrovských titulů. A je také mistrem světa i Evropy!

„Jsme rádi, že se povedlo mančaft posílit o tři kvalitní kluky, z nichž dva už v minulosti za Prostějov nastupovali. Hodně si vážím zejména příchodu Martina jakožto špičkového nohejbalisty a zároveň dobrého parťáka, který má smysl pro poskytnutí rady svým spoluhráčům a dokáže respektovat i moje trenérské připomínky,“ vyzdvihl kouč Sokola I Richard Beneš nejzvučnější akvizici.

Na soupisce navíc figurují osvědčené opory Ladislav Pírek, Lukáš Pírek, Tomáš Roba, Jan Matkulčík, Jakub Bucher či Tomáš Žůrovec, během roku se po dlouhé zdravotní pauze vrátí kapitán Jan Valenta (pravděpodobně v květnu nebo červnu). „Nevylučuji, že v průběhu sezóny mohou ještě nastat některé případné změny na doplnění kádru. Naším cílem je skončit po základní části první ligy do čtvrtého místa a tím pádem mít dobrou výchozí pozici pro play-off. Netajíme se přitom touhou zabojovat o postup do finále druhé nejvyšší české soutěže, což by se podařilo poprvé v historii prostějovského nohejbalu. Ale celý ročník bude náročný a zcela jistě přinese jako vždy některá překvapení,“ řekl Beneš Večerníku.

Neboť se po dvou koronavirově okleštěných letech konečně hraje v plném zápasovém rozsahu, tedy se čtrnácti duely dlouhodobé fáze i následnými vyřazovacími boji, varoval ostřílený kormidelník před některými okolnostmi. „Oproti předcházejícím ročníkům je na programu několik dvojutkání sobota a neděle, což bude klást nároky na fyzickou i psychickou vyrovnanost týmu. Nechci zde sýčkovat, ale téměř každý rok nás potkala zranění klíčových hráčů, což může výrazně ovlivnit naše plány pro letošní sezónu,“ upozornil Beneš.

Nicméně jeho vrozený optimismus velí věřit v úspěšné prvoligové tažení 2022. „V každém případě jsme absolvovali za poslední roky nejlepší přípravu včetně sehrávání různých možných sestav. Budu velmi rád, když nás v jednotlivých zápasech podpoří i prostějovská nohejbalová veřejnost, které jsme loni zůstali trochu dlužni. Určitě hodláme hrát každé utkání s maximálním nasazením tak, aby body zůstaly vždy doma a diváci si odnesli dobrý pocit z vydařeného nohejbalu,“ zdůraznil Richard Beneš.

 

vývoj umístění prostějovských nohejbalistů v 1. lize

sezóna             konečné pořadí

2015                4.

2016                5.

2017                3.

2018                6.

2019                3.

2020                N*

2021                5.

* V roce 2020 byla 1. liga kvůli koronaviru zrušena, místo ní hráli muži Sokola I elitní skupinu nového Ligového poháru a v konkurenci samých extraligových týmů skončili poslední pátí.

 

Hráčská soupiska nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov 2022

jméno                         věk      post

Martin Müller            37        smečař, univerzál

Ladislav Pírek            38        smečař, blokař

Petr Zemánek             39        smečař, univerzál

Lukáš Pírek                28        smečař, polař

Tomáš Roba                26        univerzál, polař, nahrávač

Jan Matkulčík            24        smečař, blokař

Petr Deutsch               31        polař, nahrávač

Jakub Bucher             28        smečař a blokař

Tomáš Žůrovec          26        blokař, smečař

Jan Valenta                 31        nahrávač, polař

David Pořízek            36        polař, smečař

Tomáš Jorda               29        polař, smečař

Předseda oddílu:       Jaroslav Faltýnek

Hlavní trenér:           Richard Beneš

Vedoucí mužstva:     Jan Valenta