V neděli 5. dubna doma se Vsetínem B a v sobotu 11. dubna na půdě celku Zruč-Senec nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov určitě hrát nebudou, tyto dva zápasy úvodních kol 1. ligy družstev mužů ČR 2020 už byly automaticky odloženy vzhledem k trvajícímu nouzovému stavu. A jak to bude se soutěží dál?

„Vedení Českého nohejbalového svazu teď samozřejmě čeká na vývoj situace s šířením koronaviru. Momentálně platí na celém území naší republiky dost razantní opatření a je možné, že se budou ještě zpřísňovat. V každém případě platí minimálně do 10. dubna nouzový stav a nejvíc záleží na tom, co přijde po tomhle datu,“ řekl Večerníku trenér Sokola I Richard Beneš, který působí i jako funkcionář ve službách ČNS. Jeho osobní pohled na situaci je realistický. „Asi jako každý bych byl moc rád, kdyby se nákazu podařilo co nejrychleji dostat pod kontrolu a veškerý život se brzy vrátil do normálních kolejí. Pokud ale člověk objektivně vnímá dosavadní vývoj a sleduje názory odborníků, tak pandemie bude teprve kulminovat. Tím pádem není příliš pravděpodobné, že by se mohlo začít sportovat už během dubna, možná ani v květnu,“ povzdechl si Beneš.
Oproti odvětvím, jejichž sezóny byly již předčasně ukončeny nebo přerušeny s tím, že se čeká na jejich dohrání, má nohejbal jednu velkou výhodu. „Spočívá v tom, že naše ligové soutěže ještě vůbec nezačaly a probíhají od jara do podzimu. Tedy jinak než u drtivé většiny kolektivních sportů. My jsme tedy nemuseli nic přerušovat ani ukončovat, pouze odsuneme start na pozdější termíny,“ vysvětlil Beneš.
Nic přesného se v tuto chvíli nedá samozřejmě stanovit, ovšem existují různé varianty. „Vedení Českého nohejbalového svazu má připraveny možnosti řešení podle toho, co přijde. Například v první lize má celá základní část tentokrát proběhnout už do konce června, ale týmy musí být za daných okolností nachystané hrát i během letních prázdnin, aby se dlouhodobá fáze stihla pokud možno celá. Nebo jestli bude termínově ještě hůř a základní část se protáhne až do září, dá se uvažovat o případném zrušení play-off. Tohle jsou však zatím jen předběžné úvahy,“ odtušil prostějovský kouč.
Jeho svěřenci nyní pochopitelně nemohou klasicky trénovat, spíš se cení každá soukromá snaha o udržování fyzické kondice v domácích podmínkách. „A jakmile se cokoliv ohledně letošní sezóny vyjasní na základě definitivních rozhodnutí, budeme příznivce nohejbalu okamžitě informovat,“ ujistil Beneš.