Za poslední dekádu se nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov zařadili do širší špičky druhé nejvyšší české soutěže dospělých, dvakrát v ní vybojovali bronz. Letos však bezprecedentně boří všechny dosavadní mety dosažených úspěchů. A v 1. lize družstev mužů ČR 2022 dosáhli na parádní triumf po základní části, čímž získali Pohár prezidenta Českého nohejbalového svazu!

Čím to? Jak už jsme ve Večerníku opakovaně informovali, klíčem k pozvednutí výkonnosti týmu na novou kvalitativní úroveň bylo zimní posílení už tak silného hráčského kádru. Z Vyškova přišli vynikající Martin Müller, neméně výborný Petr Zemánek a spolehlivý Petr Deutsch, kteří doplnili fungující jádro mančaftu ve složení Ladislav Pírek, Lukáš Pírek, Jan Matkulčík, Tomáš Roba a Jakub Bucher.

Tato osmička vytvořila soudržný kolektiv, jenž za poslední necelé tři měsíce absolvoval zápasově nabitou, tím pádem velmi náročnou dlouhodobou fázi. Zvládl ji přitom famózně, neboť ze čtrnácti zápasů plných jedenáct vyhrál, ve dvou remizoval a jedinkrát podlehl. Tím získal čtyřiadvacet bodů z osmadvaceti možných! Přesto až do poslední chvíle sváděl urputnou bitvu o prvenství s neustále dotírajícím Českým Brodem.

Přetahovanou rozhodlo teprve heroické vyrovnání z 1:5 na konečných 5:5 v závěrečném duelu právě na Slavoji. Neskutečně zachráněný přímý souboj o čelo výsledné tabulky bez přehánění vejde do oddílových dějin Sokola I. „Musím říct, že takové utkání jsem ve své trenérské kariéře ještě nezažil. Do stavu 5:1 pro domácí jsme v nezvyklém prostředí a za dost specifických podmínek na kurtu prakticky neexistovali, s výjimkou trojice vedené Honzou Matkulčíkem,“ ohlížel se za klíčovým střetnutím prostějovský kouč Richard Beneš.

„Početná skupina diváků již oslavovala a provolávala: Kluci, děkujem! Ale od toho okamžiku jako by na kurt vstoupil jiný Prostějov. Předváděli jsme opět náš nohejbal, perfektně zakončovali všechny připravené útoky, soupeř nevěděl, co si počít, a proti naší bezchybné hře nenacházel účinnou zbraň. Ve zbytku zápasu Brod nezískal ani jeden set a poslední dvojka Matkulčíka s Tomášem Robou už byla naší exhibicí,“ nemohl Beneš zapomenout na působivý zvrat.

„Musím hluboce smeknout před celým naším mužstvem. V natolik důležitém utkání kluci prokázali neuvěřitelnou vnitřní sílu, což je před podzimními boji o postup do extraligy velmi cenný poznatek. Skvěle zahrál Honza Matkulčík, který byl v útoku k nezastavení, vyhrál obě trojky a veledůležitou poslední dvojici. Od výše uvedeného stavu 5:1 ovšem zahráli skvěle i všichni ostatní chlapci. A poprvé v historii prostějovského nohejbalu jsme se tak stali držitelem Poháru prezidenta Českého nohejbalového svazu jako vítězové prestižní 1. ligy družstev. Musím poděkovat celému kolektivu, že nesložil zbraně a bojoval do úplného konce,“ pravil Beneš dojatě.

Před začátkem sezóny jsem věřil, že se budeme pohybovat v horní polovině tabulky. A pokud vše půjde dobře, tak můžeme atakovat medailové pozice, třetí nebo i druhé místo. Rozhodně by mě však nenapadlo, že v podstatě celou základní část povedeme, místy s větším bodovým náskokem. Za dané situace už jsme samozřejmě chtěli nejvyšší post udržet, ovšem Český Brod také chytil super formu a pořád nás pronásledoval. Tím víc si všichni vážíme dílčího úspěchu, který se nám společně podařil,“ zdůraznil Richard Beneš na konto zaslouženého prvoligového prvenství.

Rozhodující play-off odstartuje po současné pauze 20. srpna jednorázovými duely předkola SK Start Praha – NK Austin Vsetín B a MNK mobilprovás Modřice B – TJ Pankrác. Hanáci pak v semifinálové sérii na dva vítězné zápasy vyzvou lepšího z dvojice Modřice B vs. Pankrác, přičemž úvodní mač doma odehrají v neděli 28. srpna a druhý venku 3. září, případný třetí by přišel na řadu v sobotu 10. září zase v areálu u sokolovny na Skálově náměstí. „Musíme se co nejlépe připravit,“ uzavřel zkušený kormidelník TJ Sokol I.

 

 

2021 lista nohec