Trojice nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov absolvovala sobotní mistrovství republiky jednotlivců 2022 v Praze. Mezi sedmadvaceti nejlepšími singlisty tuzemska si nevedli vůbec špatně, dva si zahráli play-off.

Jan Matkulčík sice získal v základní skupině jediný set ze tří prohraných duelů a obsadil v ní poslední čtvrté místo, ale jeho dva parťáci si vedli o poznání lépe. Lukáš Pírek dokonce třikrát zvítězil a svou grupu opanoval! Zatímco Tomáš Roba pronikl ze skupiny dál druhou pozicí s vyrovnanou bilancí jedné výhry i jednoho podlehnutí.

„Cílem byl postup alespoň dvou našich kluků do vyřazovací části. Což se podařilo a s tím můžeme být spokojeni. Stejně jako s dobrými výkony, které prostějovští borci odvedli,“ chválil trenér Sokola I Richard Beneš. Byť v osmifinále oba zástupci hanáckého oddílu vypadli, Pírek dvakrát 6:10 s výborným Danielem Bílým ze Vsetína a Roba skrečí za stavu 8:10, 1:4 vinou zranění proti Jiřímu Kalousovi (Čakovice), pozdějšímu šampionovi ČR.

„Z uvedených výsledků musím vyzvednout především tři zápasy, které dokázaly kvalitní připravenost našich hráčů na tenhle důležitý turnaj. Tom Roba ve skupině podlehl bronzovému singlistovi a členovi širší české reprezentace Milanu Kučerovi až úplně posledním, navíc pro soupeře velmi šťastným míčem. Honza Matkulčík vzdoroval až do závěrečného balónu mnohem zkušenějšímu Davidu Burianovi, když rozhodla teprve jeho vlastní chyba při podání. Naprosto vynikající byl pak Lukáš Pírek! Porazil mistra světa a několikanásobného šampiona ČR, reprezentanta připravujícího se na letošní MS Ondru Víta, navíc ve zkrácené hře povolil favoritovi jediný míč, celkově ovládl svou skupinu,“ vyzdvihl Beneš.

Naopak hluboké vrásky mu přidělal výše zmíněný zdravotní výpadek klíčového člena prvoligového družstva TJ. „Velkou kaňkou na celé naší výpravě do Prahy bylo vážné zranění Tomáše Roby v boji o čtvrtfinále. Bohužel jeho účast při veledůležitém semifinále první ligy v neděli doma proti Modřicím B je tak vážně ohrožena a já mám před blížícími se boji o postup do finále značné problémy s konečnou sestavou,“ posteskl si Beneš. 

 

VÝSLEDKY TJ SOKOL I PV NA MČR V SINGLU 2022

 

Tomáš Roba

Základní skupina A: Roba – Chadim (Čakovice) 2:0, Kučera (Plazy) 1:2. Pořadí: 1. Kučera 4, 2. Roba 3, 3. Chadim 0. Osmifinále: Roba – Kalous (Čakovice) 0:2 (-8, 1:4 skreč).

Lukáš Pírek

Základní skupina G: Pírek – Lorenz (Start Praha) 2:0, Pírek – Kyliánek (Karlovy Vary) 2:0, Pírek – Vít (Žatec) 2:1. Pořadí: 1. Pírek 6, 2. Vít 5, 3. Kyliánek 2, 4. Lorenz 1. Osmifinále: Pírek – Bílý (Vsetín) 0:2 (-6, -6).

Jan Matkulčík

Základní skupina C: Matkulčík – Burian (Modřice) 1:2, Matkulčík – Kolenský (Čelákovice) 0:2, Matkulčík – Tůma (Start Praha) 0:2. Pořadí: 1. Kolenský 6, 2. Burian 4, 3. Tůma 3, 4. Matkulčík 1.