Sice početně menší účast oproti původním předpokladům, ale zato vynikající úroveň měl další ročník Memoriálu Romana Oplockého a Petra Matkulčíka 2022 v nohejbalu trojic. Na venkovním antukovém kurtu prostějovského areálu u sokolovny na Skálově náměstí jej v sobotu uspořádal oddíl TJ Sokol I Prostějov.

Za každé trio mohl hrát pouze jeden registrovaný hráč, další dva museli být neregistrovaní. Za tři ze čtyř nejlepších týmů tak nastoupili špičkoví domácí borci připravující se na semifinálové (a následně snad i finálové) vyvrcholení letošní 1. ligy družstev mužů ČR. Týneček táhl Jan Matkulčík, Našrotu vévodil Tomáš Roba, Mauglí Team dirigoval Lukáš Pírek. A elitní kvarteto opravdu velmi kvalitních trojek doplnili neméně dobří hosté z Karviné vytunění známými jmény Stařičných.

A právě tyhle čtyři výběry svedly během základní části většinou hodně vyrovnané, každopádně po herní stránce výborné i atraktivní souboje. Porážely se přitom navzájem, aby skupinovou fázi ovládl s jedinou porážkou Našrot před zlepšujícím se Týnečkem, nevyzpytatelným Mauglí Teamem a nebezpečnou Karvinou. Tyto top trojice postoupily do semifinále, kde ale bylo všechno dost jinak.

Vítězní Našrot, jež prohráli poslední zápas před play off, nedokázali znovu nahodit vychladlý motor. Ačkoliv nad Severomoravany zpočátku vedli, vypadli pak náhle z rytmu a skvěle makající protivník je přejel 2:0. Druhý semifinálový duel byl mnohem dramatičtější, zvlášť když Týneček těsně ztratil úvodní set. Potom však zabral, lépe psychicky zvládl vypjaté diskuse okolo jednoho sporného míče a jistějším závěrem prošel 2:1 do finále.

Mač o třetí místo se pak změnil v obrovskou bitvu plnou dlouhých výměn. Jedna přitom byla skutečně extrémní, až neuvěřitelná. Trvala snad dvě minuty, maximálně bojovní členové obou trojek vybrali během ní spoustu nadmíru těžkých balónů a vyšťavili se téměř do zemdlení. Zaslouženou odměnou se jim stal potlesk obecenstva na otevřené scéně. A jak tuhle rozehru, tak celé střetnutí o fous vyhrál Mauglí Team, který nejtěsnějším přemožením smutného Našrotu 2:1 získal bronz.

A závěrečné finálové utkání? Co do nohejbalové úrovně bylo opravdovým vyvrcholením turnaje. Nestárnoucí předseda pořádajícího Sokola I Jaromír Faltýnek válel za Týneček téměř jako zamlada, všestranný Michal Jahoda nabíjel přesnými nahrávkami Honzovi Matkulčíkovi a ten perfektními smečemi pravidelně bodoval, k tomu občas účinně zablokoval. Po jednoznačné první sadě 10:5 se ovšem pronikavě zvedli též Karvinští, jimž patřilo druhé dějství poměrem 6:10. Musel tedy rozhodnout tiebreak, v němž převážně domácí Týneček ztrácel 7:8, aby enormním nasazením i taktickou změnou postavení hráčů v úplné koncovce otočil na zlatých 10:8!

„Letošní Memoriál Romana Oplockého a Petra Matkulčíka se rozhodně vydařil. Sice jsme si představovali početnější účast, některé přihlášené trojice se na poslední chvíli omluvily či nedorazily. Přesto byla kvalita předváděné hry vynikající, což je určitě nejdůležitější. O aktéry bylo navíc postaráno celodenním občerstvením včetně guláše na oběd, nejlepší dostali hodnotné ceny. Proto moc děkujeme všem partnerům akce v čele se statutárním městem Prostějovem,“ zhodnotil hlavní organizátor Richard Beneš.

Myslím, že Roman s Peťou musí být spokojení, jakým způsobem jsme i letos uctili jejich památku. Určitě se na nás dívali seshora a dnešní nohejbal se jim líbil,“ doplnil s úsměvem šéf TJ Sokol I Prostějov Jaromír Faltýnek. K vysokému kreditu Memoriálu přispěli svým dílem i rozhodčí Jiří Spáčil a Stanislav Husařík, zúčastněným přálo ideální počasí. „Za rok ahoj,“ loučili se Beneš, Faltýnek a spol.

 

 

MEMORIÁL ROMANA OPLOCKÉHO A PETRA MATKULČÍKA 2022

Výsledky základní části

NK Karviná – Našrot 1:2 (4, -6, -9), Týneček – Mauglí Team 0:2 (-5, -8), NK Karviná – Mauglí Team 1:2 (9, -9, -6), Týneček – Našrot 1:2 (5, -8, -7), NK Karviná – Týneček 1:2 (8, -7, -8), Mauglí Team – Našrot 0:2 (-6, -6), Našrot – NK Karviná 2:0 (7, 6), Týneček – Mauglí Team 2:0 (6, 9), Našrot – Mauglí Team 2:1 (7, -8, 8), Týneček – NK Karviná 2:0 (8, 3), Týneček – Našrot 2:0 (1, 6), Mauglí Team – NK Karviná 0:2 (-7, -8).

Pořadí základní části

1. Našrot 10, 2. Týneček 8, 3. Mauglí Team 4, 4. NK Karviná 2.

Výsledky play off

Semifinále: Našrot – NK Karviná 0:2 (-8, -5), Týneček – Mauglí Team 2:1 (-9, 7, 8).

O 3. místo: Našrot – Mauglí Team 1:2 (7, -9, -9).

Finále: Týneček – NK Karviná 2:1 (5, -6, 8).

KONEČNÉ POŘADÍ

1. Týneček (Jan Matkulčík, Michal Jahoda, Jaromír Faltýnek), 2. NK Karviná (Rudolf Stařičný st., Rudolf Stařičný ml., Martin Kawulok, Michal Kawulok), 3. Mauglí Team (Lukáš Pírek, Martin Nedělník, Kamil Mikoláš), 4. Našrot (Tomáš Roba, Tomáš Jorda, Dušan Navrátil).

Nejlepší hráč turnaje: Tomáš Roba (Našrot)

Rozhodčí: Jiří Spáčil, Stanislav Husařík, Richard Beneš.