Doslova na dotek se nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov přiblížili k vítězství v úvodním zápasu baráže o extraligu družstev mužů ČR 2023. Na kurtu celku TJ Plazy, který letos působil právě v nejvyšší tuzemské soutěži a skončil tam sedmý z osmi, byli jediný balón od výhry, tím od nakročení k postupu mezi národní elitu. Místo toho však těsně podlehli, šťastnější domácí uspěli o pověstný chloupek 5:4.

 „Panoval nerozhodný stav 4:4 na zápasy, v rozhodujícím devátém utkání 1:1 na sety a 9:9 v tiebreaku. Hrála se tedy úplně poslední výměna o všechno, naše dvojice v ní dokonce měla útok. Ten však soupeři ubránili a jejich následná smeč znamenala vítězný bod pro ně. Bohužel,“ litoval trenér Sokola I Richard Beneš.

Bez ohledu na nesmírně smolnou porážku měl ovšem pro své svěřence jen slova chvály. „Všichni kluci podali vynikající výkony. Po příjezdu nám místní říkali, proč jsme tam vůbec jezdili a vážili tak dlouhou cestu, že dostaneme debakl a spráskaní se vrátíme zase domů. Potom byli v šoku, co jsme herně předvedli, a moc se báli o výsledek,“ upozornil Beneš.

„Úplně každý z našich borců, kteří v Plazech nastoupili, odevzdal naprosté maximum a ohromně bojoval, nikomu nemám co vytknout. Na kluky jsem hrdý. Svedli jsme zcela vyrovnanou bitvu s letošním extraligistou na jeho hřišti, navíc soupeř má ve svém středu Milana Kučeru připravujícího se na podzimní mistrovství světa. Chybělo nám jen to vítězné završení ze dvou rozhodujících mečbolů, což teď budu těžce rozdýchávat asi až do odvety,“ připustil kouč se smutným úsměvem.

VYHRÁT NEDĚLNÍ ODVETU DOMA!

Navzdory trpce těsňoučkému podlehnutí ale není absolutně žádný prostor na zbytečnou melancholii či přehnané zklamání, neboť barážová série na dva triumfy pokračuje druhým vzájemným duelem na Hané. Propukne v neděli 9. října od 15.00 hodin v Národním sportovním centru Prostějov.

„Rozhodli jsme se zápas umístit už předem pod střechu této krásné moderní haly, abychom nespoléhali na přízeň počasí, které by nemuselo vyjít. A my bychom pak utkání narychlo přesouvali dovnitř. Takže se bude hrát určitě v NSC PV s nedělním začátkem až ve tři hodiny odpoledne. Sobota je tentokrát vyloučená kvůli finále extraligy,“ vysvětlil Beneš.

Pevně věří, že jeho mančaft nastoupí v kompletní, tedy nejsilnější možné sestavě. „To znamená Martin Müller, Petr Zemánek, Jan Matkulčík, Ladislav Pírek, Lukáš Pírek a taky Tomáš Roba, kterého jsme kvůli předchozímu zranění ještě šetřili, aby doma mohl jít naplno do boje. Hodně důležitá je rovněž výpomoc Tomáše Drobila a nově i zkušeného blokaře Kamila Husaříka. Šance na vítězství budou opět vyrovnané, zápas vidím jako výsledkově otevřený. My však do něj dáme úplně všechno, abychom uspěli a sérii vrátili do Plazů. Vysněný postup do extraligy není zdaleka ztracený,“ zdůraznil Richard Beneš.

 

NOHEJBAL

BARÁŽ O EXTRALIGU DRUŽSTEV MUŽŮ ČR 2023 – 1. ZÁPAS

TJ Plazy – TJ Sokol I Prostějov 5:4

Stav série: 1:0

Výsledky jednotlivých utkání: Kučera, Zelba – Matkulčík, Lu. Pírek 2:0 (7, 7), Bartoš, Knytl – Müller, Zemánek 1:2 (9, -3, -6), Kučera, Knytl, Jeník (Mareček) – Matkulčík, Lu. Pírek, Drobil (Roba) 1:2 (-7, 7, -9), Bartoš, Zelba, Folprecht – Müller, Zemánek, Husařík 2:1 (-7, 8, 9), Kučera – Lu. Pírek 2:0 (3, 3), Kučera, Knytl, Mareček – Müller, Zemánek, Husařík 0:2 (-5, -9), Bartoš, Zelba, Folprecht (Oborník) – Matkulčík, Lu. Pírek, Drobil 0:2 (-5, -4), Kučera, Zelba – Müller, Zemánek (Husařík) 2:0 (4, 8), Bartoš, Knytl (Mareček) – Matkulčík, Lu. Pírek 2:1 (8, -7, 9).

Trenér Plazů: Ladislav Oborník

Trenér Prostějova: Richard Beneš

Rozhodčí: Bartovský a Matyášek

Diváci: 100