Loňská jízda nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov za vysněným postupem do extraligy družstev mužů ČR těsně nevyšla. Zpočátku měla v prvoligové soutěži vynikající parametry, pak trochu slábla a nakonec se zastavila na poslední barážové překážce. Letošní cíl však zní jasně – zkusit to napodruhé!

K tomu Hanáci dávají dohromady co nejsilnější hráčský kádr. Samozřejmě v rámci možností aktuální těžké doby, která není pro podobně ambiciózní plány vůbec ideální. Přesto vedení prostějovského oddílu dělá, co může. A současná situace nevypadá navzdory některým odchodům vůbec špatně.

„Potkaly nás dvě citelné ztráty. Definitivně uzavřít vrcholovou kariéru se rozhodl náš dosavadní kapitán Ladislav Pírek, jenž bude nadále hrát už jen turnaje neregistrovaných – tak jako před svým návratem do ligy před čtyřmi lety. Laďovi tímhle moc děkujeme za odvedenou práci pro tým,“ uvedl hlavní trenér Sokola I Richard Beneš. „Stejně jako už několikrát v minulosti oznámil konec Jan Matkulčík, což je vzhledem k jeho mládí i skvělé formě v první polovině loňské sezóny velká škoda. Nemá však smysl Honzu pořád dokola přemlouvat k návratu, musí si to případně sám srovnat v hlavě. Teď to prostě bereme tak, že budeme bez něj,“ pokrčil Beneš rameny.

Do kolektivu se již nevrátí ani Jakub Bucher. „Kuba ale nehrál už celou druhou půlku předchozího roku a dopředu říkal, že v první lize nechce dál pokračovat. S jeho koncem jsme tedy předem počítali,“ ujistil ostřílený kouč, že v tomto případě nešlo o nic nečekaného.

Za daných okolností bez tří členů dosavadní soupisky samozřejmě usiloval o doplnění mančaftu. „A to se povedlo jak díky návratu velmi solidního nohejbalisty Tomáše Jordy, tak zásluhou příchodu Jana Šlézara, což je hodně kvalitní hráč s mnoha zkušenostmi, který mě opakovaně ujistil, že místo v našem družstvu bere,“ zaradoval se Beneš.

Neméně nadšený je z udržení klíčových tahounů. „Naprosto stěžejní pro naše touhy opět se pohybovat na prvoligové špici a případně útočit na postup do extraligy bylo, aby zůstali Martin Müller i Petr Zemánek z Vyškova coby velké loňské posily. Oba v Prostějově opravdu pokračují, což je paráda,“ potvrdil šéf lavičky. Počítat navíc může také s dalšími oporami tvořícími silné jádro týmu. Jmenovitě jsou to vyhlášení bojovníci Lukáš Pírek a Tomáš Roba, dále Tomáš Drobil s Kamilem Husaříkem výborně pomáhající na sklonku uplynulé sezóny. „Důležité však bude zůstat co nejvíc zdraví, neboť právě zranění nás loni postupem času dost pronásledovala i oslabila.“

Kromě toho budou prostějovští borci potřebovat ještě jednu zásadní věc. „Dobrou trénovanost. Od začátku minulého roku jsme se věnovali poctivé přípravě, což se pak promítlo do vydařeného úvodu soutěže. Totéž je potřeba zopakovat letos, proto už začínáme společně trénovat. Důležitá je pravidelnost v co největším počtu hráčů, abychom do první ligy 2023 šli maximálně nachystaní,“ zdůraznil Richard Beneš.