Hned v zahajovacím kole nohejbalové 1. ligy družstev mužů ČR 2023 byl na programu zápasový šlágr dvou nejsilnějších týmů základní části z minulého ročníku soutěže. Loni první nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov totiž narazili na druhý Slavoj Český Brod, který díky špičkovému výkonu porazili jasně 6:2. Byť šlo o celkově dost vyrovnanou bitvu.

Spolufavorité se sešli v letní hale u velodromu, kam byl mač už předem preventivně umístěn před aprílovými rozmary počasí. Celá základní sestava domácích přitom má po dílčích změnách během zimy vysokou úroveň, tvoří ji vesměs kvalitní borci Martin Müller, Petr Zemánek, Jan Matkulčík, Tomáš Roba, Jan Pavelka a Jan Šlézar. To hosté sice částečně omladili, ale o nadmíru šikovné mladíky, tudíž jejich level nijak výrazně neutrpěl.

Proto byl od začátku k vidění parádní sport, přičemž vstupní dvojku měli spolehlivě výbornou hrou v průběhu celého střetnutí naprosto pod kontrolou zkušení Müller a Pavelka, když při vítězství 10:7 a 10:8 neustále vedli – 1:0. Suverénním dojmem nejprve působila i druhá dvojice Šlézar - Zemánek, leč po dominantně zvládnutém prvním setu 10:5 postupně vypadla z role, častěji chybovala a soupeři hlavně díky příchodu střídajícího tahouna Cibulky na plac otočili poměrem 8:10, 7:10 – 1:1.

 

Zásadní význam pro další vývoj duelu tak měly obě následné řežby trojic, jež se shodně protáhly do tří sad. Trio Pavelka – Šlézar - Roba obrátilo úvodní část z 5:7 na 10:8, naopak druhou již nezachránilo 7:10, ovšem chytilo klíčový start rozhodující třetí směrem k rezultátu 10:7 – 2:1. Trojka Matkulčík – Müller -  Zemánek se zpočátku trápila (8:10), aby pak každou další výměnou stupňovala svůj výkon až do výšin potřebných na suverénní otáčku 10:4, 10:6 – 3:1.

Zvýšení navíc zařídili ve třetí (takzvané plonkové) dvojici Matkulčík a Roba. Ustáli vypjatou koncovku úvodního dějství (z 8:9 na 10:9), načež vzdorující protivníky zlomili skvělým finišem (ze 6:6 ba 10:7) – 4:1. Téměř rozhodnout mohl Roba v singlu, jenže svůj obvyklý top výkon předvedl jen ve druhém setu (10:4). Zatímco v prvním (5:10) i třetím (8:10) proti silnému Sýkorovi až moc často vyhazoval balóny do autu, což rozhodlo – 4:2.

Krásná bitva pokračovala. A definitivně ji poslala prostějovským směrem trojka Pavelka – Šlézar - Petr Deutsch (nahradil po singlu unaveného Robu). Precizní týmovou prací, kdy Pavelka perfektně úřadoval na síti, Šlézar podával i nahrával a Deutsch bránil v poli, nepustili Brodské ani jednou do vedení. A s přehledem vládli 10:8, 10:6 – 5:2. Tím pádem mohli konečný triumf potvrdit v další trojici Matkulčík – Müller - Zemánek, což se jim skutečně povedlo dalším působivým představením. Prvně jmenovaný odchovanec Sokola I fantasticky útočil, jeho dva ostřílení parťáci z Vyškova (loňské posily) mu na síti vytvářeli dokonalý servis a závěrečný výsledek dvakrát 10:8 byl na světě. Dohromady 6:2, hotovo!

 

ÚSTY TRENÉRA

Richard BENEŠ  - TJ Sokol I Prostějov:

„Podle původních zpráv měl mít Český Brod letos postavený svůj tým převážně na dorostencích, což se ukázalo jako nepravda. Místo toho namíchali hodně silnou sestavu ze zkušených borců i velmi šikovných mladíků, proto jsou nadále silní. A sezónu jsme tak otevírali hodně těžkým zápasem, když jsem to původně čekal o dost jednodušší. Naštěstí kluci zahráli výborně a náročnou, místy velice vyrovnanou bitvu zvládli skvělým způsobem. Všichni příkladně bojovali, vynikající výkony odvedli zejména Honza Matkulčík s Honzou Pavelkou. Jako obvykle byli spolehlivými jistotami zkušení Marťas Müller a Peťa Zemánek, své odehráli rovněž nová posila Honza Šlézar i Tomáš Roba, byť Tom vlastními chybami prohrál singl. Jinak už jsme však podlehli pouze v jedné dvojce, jinak chlapci zvládali i vyrovnané těsné souboje. S vydařeným startem do soutěže proto můžeme být naprosto spokojeni.“

 

1. LIGA DRUŽSTEV NOHEJBALISTŮ ČR 2023 - 1. KOLO

TJ Sokol I Prostějov – Slavoj Český Brod

6:2

Výsledky jednotlivých utkání: Pavelka, Müller – J. Bálek, Sýkora 2:0 (7, 8), Šlézar, Zemánek – Vedral, Jedlička (Cibulka) 1:2 (5, -8, -7), Pavelka, Šlézar, Roba – Vedral, J. Bálek, F. Bálek 2:1 (8, -7, 7), Matkulčík, Müller, Zemánek – Cibulka, Janík, Baloun (Jedlička) 2:1 (-8, 4, 6), Matkulčík, Roba – Janík, Baloun 2:0 (9, 7), Roba – Sýkora 1:2 (-5, 4, -8), Pavelka, Šlézar, Deutsch – Cibulka, Janík, Baloun (Jedlička) 2:0 (8, 6), Matkulčík, Müller, Zemánek – Vedral, J. Bálek, F. Bálek 2:0 (8, 8).

Trenér Prostějova: Richard Beneš

Trenér Českého Brodu: Marek Vedral

Rozhodčí: Spáčil a Jonák.

Diváci: 50.

 

1. LIGA DRUŽSTEV NOHEJBALISTŮ ČR 2023

Ostatní výsledky 1. kola: TJ Sokol I Prostějov – TJ Slavoj Český Brod 6:2, NK Austin Vsetín B – TJ Sokol Holice 4:6, TJ Solidarita Praha – MNK mobilprovás Modřice „B“ 1:6, TJ Radomyšl – TJ Pankrác Praha 6:3.

PRŮBĚŽNÁ TABULKA

1. Modřice B          1                 0                 0                 6:1            2

2. Prostějov          1                 0                 0                 6:2            2

3. Radomyšl           1                 0                 0                 6:3            2

4. Holice                   1                 0                 0                 6:4            2

5. Vsetín B               0                 0                 1                 4:6            0

6. Pankrác                0                 0                 1                 3:6            0

7. Č. Brod                0                 0                 1                 2:6            0

8. Solidarita             0                 0                 1                 1:6            0

KAM PŘÍŠTĚ:

2. kolo, pátek 7. dubna, 14.00 hodin: TJ Sokol I Prostějov – TJ Solidarita Praha, TJ Holice – TJ Radomyšl, TJ Pankrác Praha – NK Austin Vsetín B (10.00), MNK mobilprovás Modřice B – TJ Slavoj Český Brod (10.00)