Ještě týden před uzávěrkou přihlášek do nohejbalových soutěží družstev mužů ČR 2021 zůstávala prázdná řada účastnických míst. Váhající kluby se však poté rozhoupaly, přihlášky včas podaly. A navzdory přetrvávající koronavirové nejistotě jsou tak všechny ligy týmově naplněny.

„Do naší první ligy se nakonec přihlásilo všech osm kolektivů s právem účasti, stejně tak do elitní extraligy. A tuším, že ve skupinách druhé ligy zůstalo jediné volné místo, maximálně dvě. Což mě vzhledem k nedávné situaci, kdy mnoho oddílů dost dlouho čekalo, příjemně překvapilo,“ prozradil Večerníku hlavní trenér nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov Richard Beneš.

Začátkem tohoto týdne už by mělo světlo světa spatřit kompletní rozlosování. „Pořád platí původní plán, že by se startovalo začátkem dubna. To se ale za současné situace s šířením covidu a v přísnějším lockdownu platném zatím do závěru března povede jen velice těžko. Proto budou v zápasovém rozpisu odložena úvodní dvě kola, přesné termíny i soupeře poznáme už brzy,“ těšil se Beneš.

Pozorně sleduje aktuální vývoj s počty nakažených i všemi dalšími okolnostmi. „Teď to všechno nevypadá u nás v zemi vůbec dobře, ale je možné, že tvrdší hygienická opatření pomohou ke zlepšení. Zahájení nohejbalových soutěží někdy ve druhé polovině dubna tak může být reálné i s ohledem na to, že jsme venkovní sport. A pokud by se situace tolik nelepšila, mám v hlavě jeden nápad,“ prozradil Beneš. Jaký? „Navrhl bych vedení svazu i celé komunitě nohejbalistů v České republice, jestli by nestálo za to zkusit rozjet aspoň extraligu a první ligu s pomocí pravidelného antigenního testování všech účastníků před každým zápasem. Tedy takovým způsobem, jakým teď běží profesionální soutěže ledního hokeje, basketbalu, házené, volejbalu i florbalu. Šlo by samozřejmě o to, zda by na takovou variantu přistoupily samy oddíly včetně financování testů. A hlavně jestli by rozjezd nohejbalu povolily státní autority,“ uvažoval Beneš.

Jako velkého a celoživotního sportovního nadšence ho momentální stav kvůli koronaviru – platný s letní přestávkou už jeden rok – velice mrzí. „Ke koronaviru mám respekt, sám jsem jej prodělal a vnímám vážnost situace. Na druhou stranu je smutné, do jak obrovských problémů se dlouhodobou nečinností dostává mládežnický a amatérský sport. Třeba naši kluci z mančaftu se moc těší, až si konečně zase kopnou do balónu a budou si jít moci zahrát. Například bratři Pírkové mi pravidelně hlásí, kolik mají za leden i únor naběhaných kilometrů, ale pochopitelně bez míče, který nejen jim moc chybí. Kluků je mi opravdu líto, snad se společně dočkáme zlepšení. Co nejdřív...,“ zadoufal Richard Beneš.