Úvodní dva týdny přípravy od prvotního rozvolnění hygienických opatření proti šíření covid-19 dosud absolvovali nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov. Po velice dlouhé pauze způsobené proticovidovými zákazy se zatím dostávají postupně do herního i kondičního tempa.

„Trénujeme dvakrát týdně v našem venkovním areálu u sokolovny na Skálově náměstí, a to dvojice a singly, abychom dodržovali vládní nařízení. Využíváme jak hlavního antukového kurtu, tak druhého dvorce s umělým povrchem, který byl po rekonstrukci slavnostně otevřen loni v létě. Kluci říkají, že se na něm hraje výborně,“ pověděl Večerníku hlavní trenér Sokola I Richard Beneš.

Jeho svěřenci se vesměs maximálně snaží nabrat zpět logicky ztracenou formu. „Základem všeho je pochopitelně fyzička, a po téhle stránce se při společné přípravě hodně projeví, kdo během dlouhatánské přestávky co dělal či nedělal. Ti, kteří na sobě poctivě a systematicky makali, mají značnou výhodu i náskok před těmi, kteří individuálně spíš zaháleli,“ poukázal Beneš obecně, leč naprosto pravdivě.

„V herních dovednostech se tréninkový výpadek podepsal samozřejmě na všech, v tomhle chlapci potřebují čas. Nejlépe se na hřišti zatím jeví bratři Lukáš Pírek a Ladislav Pírek i díky dobré kondiční připravenosti, velice slušně vypadá také nováček Jakub Bucher z Mohelnice. Na to, že doteď hrál jen amatérské turnaje, za klukama nijak moc nezaostává, a navíc z něj úplně tryská čiré nadšení. Jestli ustojí psychiku, může z něj být dost zajímavá posila našeho prvoligového týmu,“ odtušil kouč.

Ovšem kdy by mohly odstartovat české nohejbalové soutěže 2021 včetně zmíněné 1. ligy družstev mužů ČR, v níž Prostějované působí, to nadále zůstává ve hvězdách. „Pořád se odkládají zápasy, celá kola. A je otázka, co se vlastně nakonec stihne. Pokud by vešlo v platnost povolení venkovního sportování s patnácti metry čtverečními na jednotlivce, tak by se v nohejbale daly teoreticky rozjet i soutěže. Problém však spočívá v tom, že náhradní hřiště za nepříznivého počasí bývají uvnitř, kde asi nepůjde normálně sportovat mnohem déle než venku,“ zmínil Beneš další možnou překážku pro vyhlížený start zápasového kolotoče.