Start aktuální nohejbalové sezóny 2021 je na dohled, ale pořád ještě jen možná. Vedení ČNS totiž stanovilo termínově opožděný úvod nového ročníku svých soutěží na 29. května, ale musí ještě vyjednat na patřičných místech výjimku umožňující tento začátek. V napjatém očekávání tak jsou i nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov působící v 1. lize družstev mužů ČR.

„Bohužel i nadále není znám termín ukončení restriktivních opatření a současné částečné uvolňování se prozatím netýká možnosti zahájit celostátní soutěže našeho amatérského sportu. Přehlednosti aktuální situace nepomáhá ani rozdělení uvolňování opatření na jednotlivé kraje. Aktuálně Český nohejbalový svaz požádal Ministerstvo zdravotnictví o udělení výjimky pro nejvyšší soutěž kategorie mužů a žen. Nyní čekáme na rozhodnutí a s tím související případné hygienicko-epidemické podmínky pro umožnění soutěží. ČNS se stal v této souvislosti součástí pracovní skupiny takzvaných menších sportů (hokejbal, rugby, softball, baseball, pozemní hokej a další), která má pravidelné schůzky se zástupci Národní sportovní agentury a tvoří funkční vyjednávací celek,“ stojí v obsáhlé tiskové zprávě svazové sportovně technické komise.

Momentálně je ve hře výše zmíněná varianta se zahájením veškerých soutěží o víkendu 29. a 30. května. Pokud by tahle možnost klapla, stihly by všechny celky absolvovat polovinu klasické základní části, to znamená každý s každým pouze jednou bez odvet. A k tomu následné play-off i baráže s uskutečněním postupů a sestupů napříč soutěžemi.

Prostějovský tým by první ligu otevřel v sobotu 29. května na půdě favorizovaného Startu Praha a hned o den později by zajížděl na hřiště dalšího velmi silného protivníka Zruč-Senec, doma by následně přivítal 5. června nováčka TJ Plazy. „Když vezmu celé upravené rozlosování, tak mi připadá konkrétně pro nás hodně náročné. Nejtěžší soupeře máme venku a ze sedmi utkání zkrácené základní části odehrajeme jen tři na vlastním kurtu. Asi budeme mít co dělat, abychom se udrželi,“ odhadoval s předstihem hlavní trenér Sokola I Richard Beneš.

Zatím však není vůbec jisté, že ligové boje skutečně proběhnou. „Samozřejmě je klíčové, jaké podmínky budou pro naše soutěže ze strany hygieny případně nastaveny (diváci, sprchy, šatny, haly). Pokud se letošní ročník dlouhodobých nohejbalových soutěží ČR nebude moci odehrát, ČNS počítá s tím, že se uskuteční alespoň mistrovství republiky mužů ve všech disciplínách (pravděpodobně v červnu dle aktuální situace rozvolňování) a v kooperaci s kluby dojde k vypsání pohárového typu dobrovolné soutěže na období srpen až říjen, jejíž podoba by byla zveřejněna začátkem června,“ doplňuje sportovně technická komise ve svém prohlášení. „V tuhle chvíli vidím pravděpodobnost, že se první liga koncem května opravdu rozjede, na nějakých šedesát sedmdesát procent,“ odtušil Beneš, jehož svěřenci už tři týdny trénují v domácím areálu venkovních dvorců u sokolovny na Skálově náměstí, kde se snaží pro další koronavirem okleštěnou sezónu nabrat co nejlepší formu.

Pokud bude tato termínovka potvrzena, přinese Večerník v příštím vydání obsáhlé zpravodajství před startem prostějovských nohejbalistů do nové sezóny.

 

los tj sokol i v termínově upravené 1. lize družstev mužů čr 2021

1. kolo: SK Start Praha – Prostějov (sobota 29. května, 13.00 hodin)

2. kolo: Areál Club Zruč-Senec – Prostějov (neděle 30. května, 14.00 hodin)

3. kolo: Prostějov – TJ Plazy (sobota 5. června, 14.00 hodin)

4. kolo: TJ Slavoj Český Brod – Prostějov (sobota 12. června, 14.00 hodin)

5. kolo: Prostějov – NK Austin Vsetín B (sobota 19. června, 14.00 hodin)

6. kolo: MNK mobilprovás Modřice B – Prostějov (sobota 26. června, 10.00 hodin)

7. kolo: Prostějov – TJ Avia Čakovice B (sobota 4. září, 14.00 hodin)