Chvíli to vypadalo, že začátek českých nohejbalových soutěží předběžně stanovený na víkend 29. a 30. května bude muset být ještě o týden odložen. Nakonec však po jednáních s Národní sportovní agenturou, potažmo Ministerstvem zdravotnictví ČR zůstal daný termín v platnosti. Což pro nohejbalisty TJ Sokol I Prostějov znamená, že již nejbližší sobotu i neděli vstoupí do 1. ligy družstev mužů ČR 2021!

„Samozřejmě převládá velká radost, že po dlouhých týdnech nejistoty i předchozích měsících zákazu normální přípravy budeme konečně hrát zápasy. A k trénování přidáme také plnohodnotná soutěžní utkání. Loni se klasické ligové boje neuskutečnily, aspoň jsme si mohli vyzkoušet cennou konfrontaci s nejsilnějšími kluby České republiky v náhradní pohárové soutěži. Teď už je nejvyšší čas, aby se na scénu vrátily extraliga, první liga i druhá liga,“ konstatoval kouč Sokola I Richard Beneš s potěšením.

Zároveň ale vnímá těžkosti provázející aktuální restart běžné činnosti. „Musíme se poprat s různými překážkami. Například nám kvůli špatnému počasí odpadlo poslední dobou několik tréninků, vinou deště jsme je museli zrušit. A zvlášť po té vynucené dlouhé přestávce tak není naše herní připravenost zdaleka optimální, což zkusíme do prvních mistráků v rámci možností dohnat. Navíc budeme muset i jako amatérští sportovci pravidelně chodit na antigenní testy,“ zmínil Beneš.

Další podstatnou věcí je na polovinu zkrácená základní část s pouhými sedmi duely. „Mnohem víc než v kompletních ročnících tak výsledky ovlivní faktor náhody, štěstí či smůly. Hodně bude záležet na momentální sestavě naší i soupeřů, jestli nastoupíme kompletní nebo bez některých opor, totéž u protivníka. Navíc los máme z mého pohledu opravdu těžký, jen třikrát nastoupíme doma a čtyřikrát venku, tam většinou na půdě favoritů,“ uvažoval hlavní lodivod TJ.

Kromě toho se musí obejít bez kapitána Jana Valenty. „Honza má pořád problémy s loni operovaným kolenem, v nejbližší době určitě nenastoupí.“ Naopak návrat do týmu ohlásil kromě Jakuba Klaudyho také další kvalitní plejer Jan Matkulčík, ačkoliv dříve chtěl opakovaně ukončit kariéru. „Teď je ale zase zpátky, stejně jako Kuba. Stabilními oporami by nadále měli být Ladislav Pírek, Lukáš Pírek i Tomáš Roba, postupně se zlepšuje Tomáš Žůrovec a výborně se zatím jeví nováček Jakub Bucher,“ vyjmenoval Richard Beneš.

Přesto nechce mít za současných nelehkých okolností příliš velké oči. „Řekl bych, že tahle sezóna bude naprosto nevyzpytatelná. A může být hodně vyrovnaná. Pokud nám to sedne, jednotlivé zápasy absolvujeme bez většího počtu absencí, odvedeme dobré výkony a přikloní se k nám víc štěstí než smůly, klidně je reálný boj o horní patra prvoligové tabulky. Na druhou stranu v opačném případě, kdy se nám z různých důvodů nebude tolik dařit, můžeme spadnout do bojů o záchranu. Ty se týkají posledních dvou celků po základní části, tudíž jako hlavní cíl vidím neskončit na sedmém či osmém místě. Pokud to vyjde, postoupíme minimálně do předkola play-off,“ uzavřel ostřílený trenér prostějovských nohejbalistů.

 

vývoj umístění prostějovských nohejbalistů v 1. lize

sezóna             konečné pořadí

2015                4.

2016                5.

2017                3.

2018                6.

2019                3.

2020                N*

* V roce 2020 byla 1. liga kvůli koronaviru zrušena, místo ní hráli muži Sokola I elitní skupinu nového Ligového poháru a v konkurenci samých extraligových týmů skončili poslední pátí.

 

Hráčská soupiska nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov 2021

jméno              věk      post

Jakub Klaudy 31        smečař a univerzál

Jan Valenta     30        nahrávač a polař

Ladislav Pírek 37        smečař a blokař

Lukáš Pírek    27        smečař a polař

Tomáš Roba   25        nahrávač a univerzál

Jan Matkulčík 23        smečař a blokař

Tomáš Žůrovec          25        smečař a blokař

Jakub Bucher  27        smečař a blokař

David Pořízek 35        smečař a polař

David Pazdera 27        nahrávač a polař

Miroslav Růžička       41        nahrávač a polař

Michal Růžička          40        nahrávač a polař

Předseda oddílu: Jaroslav Faltýnek.

Hlavní trenér: Richard Beneš.

Vedoucí mužstva: Jan Valenta

 

Přetěžký úvod sezóny pro Sokol I:

v sobotu do Prahy, v neděli do Zruče

V Jen těžko si mohli prostějovští nohejbalisté představit náročnější začátek zkráceného ročníku 1. ligy družstev mužů ČR 2021, jenž po mnoha peripetiích konečně otevírá svůj zápasový program. O nejbližším víkendu totiž odstartují základní část soutěže dvěma duely na hřištích dvou asi největších favoritů.

V sobotu 29. května od 13.00 hodin borci TJ Sokol I nastoupí v Praze proti tamnímu SK Start, který předchozí sezónu strávil v extralize. A v neděli 30. května Hanáci zajíždějí na půdu AC Zruč-Senec, kde je od 14.00 hodin čeká bitva s prvoligovou štikou dosud posledního normálně odehraného roku 2019.

„Určitě předem neskládáme zbraně dopředu, zabojujeme o co nejlepší výsledky. Ale i tak je jasné, že jakýkoliv bodový zisk z těchto utkání by pro nás byl příjemným překvapením. Kromě momentální výkonnosti a herní formy po dlouhé covidové pauze rozhodnou i sestavy, ve kterých nastoupíme jak my, tak soupeři,“ odtušil hlavní trenér týmu Prostějova Richard Beneš.

Los 1. ligy družstev mužů ČR 2021 v nohejbalu

ZÁKLADNÍ ČÁST

1. kolo – sobota 29. května, 14.00 hodin:

SK Start Praha – TJ Sokol I Prostějov (13.00), TJ Sokol SDS EXMOST Modřice B – TJ AVIA Čakovice B (10.00), AC Zruč-Senec 2004 – NK CLIMAX Vsetín B, TJ Slavoj Český Brod – TJ Plazy.

2. kolo – neděle 30. května, 14.00 hodin:

Zruč-Senec – Prostějov, Vsetín B – Start Praha (9.00), Český Brod – Čakovice B, Plazy – Modřice B.

3. kolo – sobota 5. června, 14.00 hodin:

Prostějov – Plazy, Modřice B – Zruč-Senec (10.00), Čakovice B – Vsetín B (10.00), Start Praha – Český Brod (6. 6., 13.00).

4. kolo – sobota 12. června, 14.00 hodin:

Český Brod – Prostějov, Vsetín B – Modřice B (9.00), Zruč-Senec – Čakovice B, Plazy – Start Praha.

5. kolo – sobota 19. června, 14.00 hodin:

Prostějov – Vsetín B, Modřice B – Český Brod (10.00), Čakovice B – Plazy (10.00), Start Praha – Zruč-Senec (20. 6., 13.00).

6. kolo – sobota 26. června, 14.00 hodin:

Modřice B – Prostějov (10.00), Vsetín B – Český Brod (9.00), Zruč-Senec – Plazy, Čakovice B – Start Praha (15.00).

7. kolo – sobota 4. září, 14.00 hodin:

Prostějov – Čakovice B, Český Brod – Zruč-Senec, Plazy – Vsetín B, Start Praha – Modřice B.

Muži Sokola I hrávají své domácí zápasy v areálu u sokolovny na Skálově náměstí.

JAK DÁL?

První dva týmy konečné tabulky postoupí přímo do semifinále (na dva vítězné zápasy).

Celky na 3. až 6. místě se střetnou v předkole play-off (na jediné utkání).

Družstva na 7. a 8. pozici zabojují proti sobě o záchranu (na dva vítězné duely). Poražený sestoupí do 2. ligy, vítěz absolvuje baráž s druhým nejlepším týmem 2. ligy (na dva vítězné zápasy). 

 

2021 lista nohec