Znovu po dvou letech se dva nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov vydali na mistrovství republiky jednotlivců. Stejně jako předloni to i tentokrát byli Tomáš Roba a Lukáš Pírek. Na šampionátu 2021 v singlu rozhodně nezklamali, naopak v Praze zanechali velmi příznivý herní dojem.
Roba postoupil z těžké základní skupiny D, když porazil vsetínského Lumíra Gebela 2:1 a nejtěsnějším poměrem podlehl Davidu Tůmovi ze Startu Praha 1:2 až úplně poslední výměnou vzájemného duelu za stavu 9:9 v rozhodujícím tiebreaku.


Do osmifinále tak šel obhájce bronzu z minulého MČR ze druhého místa proti vítězi grupy F Ondřeji Kůrkovi (Vsetín), kterého však přesto porazil přesvědčivě 2:0 (9, 4). Bohužel ve čtvrtfinále narazil na jednoho z největších favoritů a pozdějšího triumfátora celého turnaje Jiřího Kalouse (Čakovice), jenž byl nad jeho síly jasným poměrem 0:2 (-3, -5).
„Tomáš si znovu věřil na medaili. A kdyby už mezi osmi nejlepšími nenarazil na vynikajícího Jirku Kalouse, reálně o ni mohl bojovat. Předváděl totiž hodně kvalitní výkony, málem porazil pozdějšího finalistu Tůmu a výborně zvládl první kolo play-off. Až pak proti Kalousovi mu to nesedlo, ale celkově si v Praze vedl velice dobře. Jako jediný singlista z období před dvěma lety zopakoval čtvrtfinálovou účast,“ hodnotil trenér Sokola I Richard Beneš.
Pírek se ocitl v neméně náročné skupině H. S favorizovaným Michalem Kolenským z Čelákovic prohrál hladce 0:2, ovšem proti silnému Petru Vítovi (Žatec) se vzepjal ke skvělému výkonu a při nejtěsnějším výsledku 1:2 mu jediný míč chyběl k průniku do vyřazovacích bojů. Takto pro něj vrcholné národní klání skončilo už po základní části.
„Lukáš se v létě delší dobu potýkal se zraněním a moc toho nenatrénoval, tudíž neměl ideální formu. Přesto v konkurenci téměř samých extraligových soupeřů tradičně bojoval stejně jako Tom na maximum. A kdyby mu v utkání s Vítem přála troška štěstí, mohl si rovněž zahrát play-off. I tak nemám Lukášovi co vytknout, dělal, co mohl, a odvedl solidní výkon,“ hlásil Beneš.

DALŠÍ MČR ČEKÁ TROJKU SOKOLA I
Hned tuto sobotu 28. srpna je v Modřicích na programu další nohejbalové mistrovství republiky 2021, tentokrát trojic. A startovat na něm bude i prostějovské trio Ladislav Pírek, Lukáš Pírek, Tomáš Roba. „Zúčastníme se v podstatě jako jediná trojka z první ligy, jinak šampionát absolvují výhradně sestavy klubů z extraligy. Tím pádem můžeme pouze příjemně překvapit, každý případně vyhraný zápas bude dílčím úspěchem. Kluci každopádně zkusí se o co nejlepší výsledky naplno porvat,“ ujistil Beneš.