Dlouholetou tradici má turnaj trojic v nohejbalu neregistrovaných hráčů pořádaný oddílem TJ Sokol Čechovice v areálu u tamní sokolovny vždy okolo poloviny srpna. Na podzim se konal jeho už 17. ročník, který se po celodenních, téměř dvanáct hodin trvajících bojích stal kořistí severomoravského týmu z Výškovic. A Večerník se za tímto kláním ohlíží.

Loni se velmi oblíbená akce smolně nedohrála, když v pozdním odpoledni přišla prudká bouře, jež zaplavila kurty vodou, a vyvrcholení od čtvrtfinálových zápasů muselo být zrušeno. Tentokrát k ničemu podobnému naštěstí nedošlo, kvalitní bitvy nohejbalových amatérů (mnohdy však s výborným herním uměním) provázelo až do večerního konce krásné letní počasí.

Organizátoři v čele s Leošem Pluháčkem každoročně chtějí dvacet zúčastněných trojek, letos jich dorazilo osmnáct. A hned šestnáct postoupilo do play off, neboť základní část ve čtyřech skupinách hraná od rána až do půl třetí odpoledne byla vyloženě jen rozřazovací, aby určila výchozí postavení jednotlivých celků pro osmifinále.

Mezi četnými diváky nechyběli například plejeři prvoligového Sokola I Prostějov Ladislav Pírek (bývalý vítěz čechovického klání) či Jan Valenta (laborující s poraněným kolenem), kteří v úvodním kole vyřazovací fáze neviděli žádné větší překvapení. Z výše nasazených trií vypadla jen Kopyta mix s Moravskou Třebovou, zatímco spolufavorizovaná Legie s prostějovskými Tomášem Drobilem a Kamilem Husaříkem v sestavě se proti ostříleným Křemelákům zachránila na poslední chvíli odvrácením dvou mečbolů ve druhé sadě.

Od čtvrtfinále se již hrál skvělý sport, za nějž by se rozhodně nestyděli ani registrovaní ligoví borci. Domácí Čechovice A přemohly odbojnou Moravskou Třebovou 10:5 a 10:9, výše zmíněná Legie nenašla recept na jihomoravské mladíky s výstižným názvem Pocem kam deš 7:10 a 9:10. Výškovice ze severu Moravy tažené známým rodákem z našeho regionu Janem Šlézarem smetly soubor Zdarec (včetně Tomáše Svobody, který předloni hostoval za TJ Sokol I PV) 10:7, 10:2. A v nejdramatičtějším duelu brněnský Fitness „13“ otočil nepříznivý vývoj s prostějovským Imbaque na 9:10, 10:5 a 10:3.

Během medailových střetnutí hlavního pavouka play off proběhlo také finále soutěže útěchy o bečku piva, tu vydřel Sokol II Prostějov díky udolání Křemeláků dvakrát 10:8. Načež v semifinálových řežích nejprve vyprchala čechovická naděje na triumf ve vlastním turnaji vinou podlehnutí Pocem kam deš 8:10, 7:10 a poté všichni přítomní aplaudovali nejdramatičtějšímu mači celého dne. Fitness „13“ měli po průběhu plném zvratů dva mečboly proti Výškovicím, leč do boje o zlato prošli soupeři s o něco pevnějšími nervy výsledkem 10:5, 5:10, 10:9.

Utkání o třetí místo přineslo bronzovou náhradu za semifinálové zklamání trojici Fitness „13“, jež působivými zákroky v poli, účinnými útoky svého lídra Patrika Iláše i využíváním chyb Čechovic A odsunula domácí trojku na nepopulární bramborovou pozici poměrem 10:7, 10:8. Závěrečné finále pak mělo nečekaně jednoznačný scénář. Chlapci z Pocem kam deš vzdorovali pouze do nerozhodného stavu 7:7 v prvním setu, načež je smetl stupňovaný super výkon Výškovic. Všichni tři jeho členové excelovali, naopak protivníci čím dál častěji kupili nevynucené hrubky a za dvacet minut bylo hotovo – 10:7, 10:3.

„Máme velkou radost, že po loňské smůle s nedokončeným hracím programem vinou silného lijáku proběhlo tentokrát vše bez problémů a na jedničku. Počasí nám přálo a věřím, že si všichni účastníci zahráli dobře i do sytosti. Moc děkujeme veškerým partnerům za podporu, stejně jako těm, co se podíleli na organizaci turnaje,“ zhodnotil za pořadatelský štáb Sokola Čechovice Leoš Pluháček.

 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Pořadí základní skupiny A: 1. Čechovice A 9, 2. Zdarec 6, 3. Sokol II Prostějov 3, 4. Bystřička A 0.

Pořadí základní skupiny B: 1. Fitness „13“ 9, 2. Legie 9, 3. Moravská Třebová 8, 4. Postřelmov 3, 5. Jejda 0.

Pořadí základní skupiny C: 1. Pocem kam deš 12, 2. Imbaque 7, 3. Čechovice B 7, 4. Bystřička B 4, 5. Le Team 0.

Pořadí základní skupiny D: 1. Výškovice 8, 2. Kopyta mix 5, 3. Křemeláci 4, 4. Slavíci 0.

Osmifinále: Čechovice A – Bystřička B 2:0 (7, 7), Kopyta mix – Moravská Třebová 1:2 (8, -7, -9), Legie – Křemeláci 2:1 (-9, 9, 4), Pocem kam deš – Bystřička A 2:0 (8, 6), Fitness „13“ - Slavíci 2:0 (5, 5), Imbaque – Sokol II Prostějov 2:0 (8, 9), Zdarec – Čechovice B 2:0 (6, 8), Výškovice – Postřelmov 2:0 (6, 5).

Čtvrtfinále: Čechovice A – Moravská Třebová 2:0 (5, 9), Pocem kam deš – Legie 2:0 (7, 9), Fitness „13“ - Imbaque 2:1 (-9, 5, 3), Výškovice – Zdarec 2:0 (7, 2).

Semifinále: Pocem kam deš – Čechovice A 2:0 (8, 7), Výškovice – Fitness „13“ 2:1 (5, -5, 9).

O 3. místo: Fitness „13“ - Čechovice A 2:0 (7, 8).

Finále: Výškovice – Pocem kam deš 2:0 (7, 3).

Sestavy čtyř nejlepších trojic

Výškovice: Jan Šlézar, Jiří Lev, Pavel Cihlář. Pocem kam deš: Michal Kadlec, Michal Ošanec, Jaroslav Žalkovský. Fitness „13“: Patrik Iláš, Lukáš Malec, Libor Zechmeister. Čechovice A: Leoš Pluháček, Roman Hubálek, Štěpán Karafiát.