Ztíženou situaci měly volejbalistky VK Prostějov před extraligovým utkáním na půdě Frýdku-Místku. Pět dní musely pobývat v koronavirové karanténě, zpátky do společné přípravy se vrátily až uprostřed týdne. Přesto neměly během sobotního duelu větší problémy dospět k plánovanému třísetovému vítězství.

Zásadní přitom bylo, že navzdory komplikacím šly Hanačky do střetnutí 22. kola elitní české soutěže v maximálně možném personálním stavu. „Hned po karanténě do tréninků naskočilo všech dvanáct hráček – včetně těch, které byly předtím nemocné a stihly se uzdravit. Nucená přestávka tak pro žádnou z nich nebyla příliš dlouhá, holky mohly po pěti dnech okamžitě začít znovu pracovat. A vlastně poprvé za celý tento ročník jsme nastoupili kompletní, což byl klíč k dobrému zvládnutí zápasu ve Frýdku,“ rozebíral hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada.

Prostějovské ženy na severu Moravy zcela ovládly první set razantním obratem z 6:5 na 14:25. Druhá i třetí část už vypadaly o něco vyrovnaněji tím, že Sokolky opakovaně dotahovaly své větší bodové manko. Přesto hostující tým neustále vedl a některé horší pasáže vzápětí vynahrazoval kvalitnějšími. To znamenalo dvakrát shodné výsledné skóre 20:25, v součtu pak přesvědčivý triumf bez ztracené sady.

„Holky k utkání přistoupily naprosto soustředěně vědomy si toho, že máme za sebou pětidenní tréninkový výpadek kvůli karanténě. Výborně zvládly úvodní set a také další dva měly pořád pod kontrolou, i když v nich místy dělaly víc chyb a byly tam výpadky. Nikdy však netrvaly moc dlouho, navíc hned po nich přišlo herní zlepšení. Dominovali jsme přitom útokem a těžili i z úspěšnější přihrávky, celkově to mančaft zvládl za daných okolností velice dobře,“ hodnotil Čada.

Shrnuto do výstižně holé věty o třech slovech: cíl byl splněn. „Do zápasu jsme šli s tím, že nejdůležitější ze všeho je vyhrát ho pokud možno 3:0 na sety bez větších problémů. S ohledem na koronavirovou přestávku se nějaké potíže daly očekávat, ta situace pro nás nebyla úplně jednoduchá. A soupeř chtěl samozřejmě též uspět, bojoval, nic nám nedal zadarmo. Proto panuje spokojenost, že máme tři body do tabulky a nepřišli jsme o žádnou sadu po solidním výkonu,“ zdůraznil zkušený trenér.

Parta VK tím potvrdila v průběžném pořadí UNIQA extraligy ČR 2021/22 svou pátou příčku o devět punktů před šestými Šelmami Brno, jež zdolaly sedmý Olymp Praha 3:1. A současně se na pouhé dva bodíky dotáhla ke čtvrté Olomouci i třetí Ostravě, neboť tyto celky tentokrát nehrály vinou koronavirových karantén. „Každé vítězství je teď pro nás důležité a na každém bodu záleží, protože chceme jít do play-off z co nejvyššího místa i v co největší pohodě,“ zmínil Miroslav Čada důležitost zbytku dlouhodobé části soutěže.