I přes dílčí a hlavně počáteční peripetie dospěly hned tři série úvodního kola play-off ve volejbalové UNIQA extralize žen ČR 2021/22 ke svému rychlému konci v nejkratším možném čase pouhých tří duelů.

V úplné pohodičce postoupil mezi elitní kvarteto soutěže favorizovaný vítěz dlouhodobé části z Liberce. Dva hladké triumfy nad Frýdkem-Místkem z vlastní palubovky totiž potvrdil neméně jednoznačným vítězstvím venku, když třetí vzájemné střetnutí na severu Moravy dopadlo 0:3 (-17, -9, -22). „Rozloučily jsme se pěkným výkonem, bohužel nedokázaly vytěžit více. Přesto holky předvedly, že mají potenciál,“ nepodléhala skepsi trenérka Sokola Alexandra Dedková. „Poslední krok bývá nejtěžší, a to se potvrdilo v závěrečném setu. Celkově musím holky pochválit, všechny zápasy odehrály disciplinovaně a v plném nasazení na sto procent,“ ocenil kouč Dukly Libor Gálík.

Poté, co vstupní bitvu otáčelo Královo Pole proti Olympu z 0:2 na 3:2, byl další průběh této série možná až nečekaně jasný. Ve druhém duelu Pražanky podlehly doma 1:3 (23, -21, -19, -19), načež jihomoravské družstvo nezaváhalo ani ve své hale 3:0 (22, 14, 16). A bylo hotovo.

„Jsme nesmírně rádi, že všechny útrapy, které nás před utkáním potkaly, jsme dokázali překonat. Před holkami hluboce smekám,“ zdůraznil kormidelník KP Brno Richard Wiesner s odkazem na četné zdravotní potíže jeho svěřenkyň. „Brno bylo v tomto utkání jednoznačně lepší, a nakonec i v celé sérii. My jsme dnes už neměli morální sílu nepříznivý vývoj čtvrtfinále otočit,“ přiznal lodivod PVK Stanislav Mitáč.

Do třetice zaknihovaly suverénní průnik do semifinále také ženy Olomouce. Ve druhém souboji jim Šelmy Brno podlehly na domácím hřišti 1:3 (-26, 21, -22, -16) a poté skončilo třetí měření sil v hanácké metropoli přesvědčivě 3:0 (18, 13, 18) pro favorizované UP. „Moc mě těší, že jsme sérii dokázali zvládnout ve třech zápasech a nepřipustili žádné větší komplikace. Aspoň budeme mít víc času doléčit různé zdravotní problémy i důkladně se připravit na medailové boje,“ pochvaloval si trenér úpéčka Martin Hroch. „Soupeř nás tentokrát přejel a byl nad námi fyzicky, tvrdostí útoků i obranou. V celém utkání jsme měli jen minimum šancí na úspěch,“ konstatoval zklamaný kouč Šelem Ondřej Boula.

Jedna semifinálová dvojice KP Brno – Olomouc tak už byla po čtvrtku zřejmá, zatímco Liberec čekal na lepšího z dua Ostrava vs. Prostějov. A vyšlo to na Hanačky!