Krásný, odvážný, ale evidentně i reálný sen volejbalistek VK Prostějov se stal skutečností. Při zápasovém vedení 2:1 nad papírově nejsilnější Duklou Liberec v semifinálové sérii UNIQA extraligy žen ČR 2021/2022 šly do čtvrtého vzájemného střetnutí doma v Národním sportovním centru PV s jasným cílem vítězně dokonat překvapivý postup do finále. A povedlo se, senzace se stala skutečností!

Potřetí přemoct favoritky však dalo extrémně těžkou práci, zvlášť když Hanačky v úterním podvečeru ztratily úvodní dvě části. Navíc z příznivého průběhu. V první vedly 19:15 a 21:18, přesto padly 22:25. A ve druhé z o něco menšího náskoku 16:13 soupeřky znovu otočily na 24:26, přičemž se předtím podařilo odvrátit ještě čtyři setboly (z 20:24 na 24:24). „Samozřejmě jsme to nechtěli, ale na holky přesto dolehla tíha okamžiku. Ať chcete, nebo ne, vědomí blízkosti velkého úspěchu se dostane do podvědomí a ovlivní vás, což se promítlo do našeho křečovitého výkonu během prvních dvou setů. Nehráli jsme úplně špatně, nicméně dopláceli na opakované delší újezdy, nemohli se pořádně chytit,“ analyzoval nevydařený vstup kouč vékáčka Miroslav Čada.

Za stavu 0:2 na sady to vypadalo, že touha postupově ukončit sérii v bouřlivé atmosféře vlastními fanoušky zaplněné haly se rozplyne. Prostějovské akcie výrazně poklesly, neboť získat proti premiantkám dlouhodobé části soutěže tři dějství za sebou se vzhledem k dosavadnímu vývoji mače nezdálo jako uskutečnitelná věc. „Prohrávat nula dva v takovém utkání, kterým můžete rozhodnout, je pochopitelně nepříjemné. Volejbal jako hodně rychlá hra však letí pořád dopředu a není čas moc přemýšlet nad tím, co bylo. Člověk se musí dívat před sebe, proto jsem se snažil hráčkám dál konstruktivně radit, aby v daný moment hrály co nejlépe. A vůbec neřešit, jestli to jde nebo nejde vyhrát,“ popisoval Čada.

Částečná mission impossible opravdu klapla. Jeho svěřenkyně nejprve zcela ovládly třetí díl 25:14, následně překonaly velice perné chvíle ve čtvrté sadě. Tam totiž rychle ztratily počáteční převahu 9:3, protivnice obrátily na 10:11 a 12:13, po překonání této krize (17:13) opětovně dotáhly na těsný rozdíl 18:17. Tady visel osud bitvy na vlásku, než moravské bojovnice zvládly vypjatou koncovku 25:22.

Enormně vyčerpávající pak dlouho byl rovněž závěrečný tiebreak. Skóre se přelévalo ze strany na stranu (0:1, 4:2, 4:5, 7:5), trhák domácích na 10:6 hosté vzápětí eliminovali snížením na 10:9. Definitivně rozhodl až úplný finiš z 12:11 na 15:11, který měly Prostějovanky nekompromisně drtivý. „Velmi si vážím toho, že ani po ztrátě prvních dvou setů holky nic nevzdaly, naopak dál bojovaly a ze špatné situace se dokázaly takovým způsobem vyhrabat. Zdaleka ne každý tým by něco podobného zvládl, zvlášť proti natolik silnému soupeři formátu současného Liberce. Ale náš mančaft hrál od třetího setu výborně a všechno ustál i psychicky. Klobouk dolů, před děvčaty smekám,“ chválil Čada. Celé semifinále shrnul následovně. „Bylo neuvěřitelně vyrovnané, s výsledky dvakrát 3:2 a dvakrát 3:1, skoro všechny sety šly do těsných koncovek. Přesto jsme většinu času my vedli a drželi se kousek nad Duklou, což mělo důležitý význam. Po herní stránce bych řekl, že rozhodující byl náš lepší útok. A jinak ohromné odhodlání jít dál bez ohledu na kvality soupeře,“ zmínil zkušený trenér klíčové okolnosti.

Díky tomu všemu si ženy VK po třech letech zase zahrají o mistrovský titul. „Je to obrovský úspěch, protože jsme do play-off šli až z pátého místa po základní části, přesto postoupili do finále vyřazením prvního družstva tabulky. Nic takového se v českém ženském volejbalu za spoustu posledních let nikomu nepodařilo. Výjimečnosti tohoto počinu jsme si vědomi, stojí za ním spousta odvedené práce. Ale větší hodnocení bych si nechal až po skončení sezóny,“ pousmál se Čada.

Hned po vyvrcholení semifinálového dramatu bylo jasné, že hanácký kolektiv zahájí finálovou sérii proti lepšímu z dvojice KP Brno – UP Olomouc v úterý 19. dubna venku a druhý duel absolvuje v pátek 22. dubna od 18.00 hodin doma. Velikonoční pátek rozhodl, že se pojede na jih Moravy a klub pořádá pro fanoušky autobusový zájezd. „Je vidět, že všechny celky nejlepší extraligové čtyřky jsou hodně vyrovnané a výkonnostní rozdíly mezi nimi jen minimální, jestli vůbec nějaké. Navíc se navzájem dobře známe, takže ani takticky se nedá čím překvapit. Rozhodne momentální forma, schopnost prosadit svou hru i poradit si na hřišti pod tlakem boje o zlato,“ míní úspěšný lodivod, který po letech útlumu vrátil prostějovský ženský volejbal mezi tuzemskou elitu.

UNIQA extraliga žen ČR 2021/22

zbývající 4. semifinále: UP Olomouc – KP Brno 2:3 (-22, -17, 26, 17, -14). Nejvíce bodů: Silva 23, Herdová 16, Šepelová 14 – Hrušecká 22, Bukovská 17, Jelínková 13.

zbývající 5. semifinále: KP Brno – UP Olomouc 3:2 (-16, 19, -18, 14, 11). Nejvíce bodů: Bukovská 21, Hrušecká 15, Pavlíková 13 – Silva 16, Mostsitska a Babič 11.

KAM PŘÍŠTĚ

Program prvních zápasů medailových sérií, úterý 19. dubna, 18.00 hodin: finále KP Brno – VK Prostějov. O 3. místo Dukla Liberec – UP Olomouc.

Program druhých zápasů medailových sérií, pátek 15. dubna, 17.00 hodin: finále VK Prostějov – KP Brno. O 3. místo Dukla Liberec – UP Olomouc

 o 3. místo UP Olomouc – Dukla Liberec (18.00).

 

 16 pozv lib5