Prostějovské volejbalistky se valí skrze play off UNIQA extraligy žen jako pověstný parní válec. Ve druhém utkání finálové série přejely brněnské Královo Pole v hale Národního sportovního centra PV jasně ve třech sadách, zvýšily tím zápasové skóre na 2:0. A už v pondělí odpoledne mohou venku dokonat svou nádhernou titulovou pohádku rozhodujícím třetím triumfem!

 O něco lepší vstup do pátečního souboje mělo hostující družstvo, které se okamžitě ujalo vedení 0:2 a tenhle náskok dlouho drželo. Když Hanačky přece jen vyrovnaly (z 6:8 na 8:8), tak vzápětí nabraly ještě trochu větší ztrátu 8:11. Dva výborné servisy Karolíny Fričové zařídily další zlikvidování manka (11:11), leč domácí plejerky víc chybovaly a ne tak úspěšně útočily. Proto měly soupeřky znovu navrch 13:16. Než přišel obrovský nápor vékáčka, jež zvedlo svůj výkon o sto procent po všech stránkách. A zaskočené Jihomoravanky nedokázaly vůbec reagovat, zbytek zahajovací části tak byl naprosto jednoznačný – 25:19 a 1:0.

Zkraje druhého dějství se skóre čtyřikrát v rychlém sledu překlopilo na obě strany, aby pak rozjetá prostějovská mašina zase udeřila obratem z 4:5 na 12:7. Perfektně zakončovala Karin Šunderlíková, přidaly se k ní Fričová i další, skvěle fungovala také kolektivní obrana proti znejistělému KP. Jeho hráčky se neměly čeho chytit, naopak Čadovy svěřenkyně excelovaly - 17:11. Wiesnerovu souboru pomohlo až agresivnější podání, na druhém konci kurtu se zhoršila přihrávka a závěr se tím zdramatizoval. Oživené Brno dotáhlo na 21:20, potom však účinně zaservírovala Kateřina Kvapilová - 24:20. A za chvilku bylo vymalováno – 25:22 a 2:0.

Navíc optické zdání, že se průběh mače vyrovnává, doslova rozprášil drtivý start Simony Bajusz a spol. do třetí periody - 5:1. Teprve následně se Královo Pole vzpamatovalo, povýšilo svůj volejbalový level. Tím se mu podařilo téměř srovnat (8:7), dění na palubovce skutečně vypadalo rovnocenně. Ovšem jen do stavu 10:9, kdy dámy v růžovomodrém zatlačily při výborném podání Fričové trhákem na 14:9. Od toho momentu dominovaly a zbytek bitvy změnily v působivou exhibici ve fantastické atmosféře rozparáděných fanoušků – 25:16 a 3:0!

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA - trenér VK Prostějov:

„Do zápasu jsme vstoupili solidně, nedělali moc chyb. Zatímco soupeř dost riskoval na podání, což mu moc nevycházelo. My jsme pak převzali iniciativu především útokem. Naše krajní hráčky byly opět lepší, než ty na straně Králova Pole. A tři nula jsme myslím zvítězili zaslouženě. Teď už máme velkou výhodu, ale série ještě zdaleka neskončila. Musíme se maximálně připravit na třetí zápas v Brně.“

Richard WIESNER –trenér KP Brno

„Nedařilo se nám během většiny zápasu řešit herní situace tak, jak to vycházelo během celé sezóny a jak to umíme. Projevují se menší zkušenosti řady hráček, nedokážeme si volejbalově poradit hlavně ve chvílích, kdy nám to přestane jít. Na zranění Simony Jelínkové z předchozího utkání bych nic nesvaloval, tohle i jiné nedostatky se určitě dají řešit do dalších střetnutí série.

 

UNIQA EXTRALIGA ŽEN ČR 2021/22 – FINÁLE, 2. ZÁPAS

VK Prostějov – KP Brno 3:0

Stav série: 2:0

1. set:  25:19

2. set:  25:22

3. set:  25:16

Rozhodčí: Krtička a Buchar. Čas: 1:23 hodiny. Diváci: 600.

Sestava Prostějova: Bajusz 2, Fričová 13, Kvapilová 4, Šunderlíková 17, Faltínová 7, Löff 5, libero Stavinohová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Brna: Koulisiani 7, Pavlíková 8, Pavlicová 2, Hrušecká 5, Moreno 2, Bukovská 14, libero Digrinová. Střídaly: Kamasová 2, Judlová 3, Veselá, Pelikánová, Šmardová. Trenéři: Richard Wiesner, Luděk Grabovský a Erik Nezhoda.

Miroslav Čada, hlavní trenér Prostějova