Působivý sportovní příběh jako z pera hollywoodského scénáristy napsal svou poslední nezapomenutelnou kapitolu. Američané mají svůj Zázrak na ledě ze zimních olympijských her 1980 v Lake Placid. A volejbalový Prostějov bude navždy vzpomínat na čtvrtek 28. dubna 2022, kdy se zhmotnil jeho Zázrak na palubovce. V ten památný večer ženy VK dobyly senzační triumf v UNIQA extralize žen ČR 2021/20ě2 a hanácký klub nečekaně vrátily na tuzemský trůn ziskem jedenáctého mistrovského titulu za pouhých patnáct let oddílové existence!

Vítězky přitom musely překonávat dílčí zklamání z pondělka, kdy v Brně už už sahaly po zlatém opojení, ale utekl jim závěr třetího duelu finálové série. „Po tom utkání jsme si řekli, že i navzdory jedné porážce máme určitou kvalitu a musíme v ni dál věřit. Že se nesmíme položit z toho, když nám nevyjde některá část zápasu. A že za tím doma natvrdo půjdeme svým způsobem hry založeném na útočné síle týmu i ostatních jeho schopnostech,“ popisoval kouč vékáčka Miroslav Čada, na co kladl důraz v přípravě na bitvu číslo čtyři. Tu jeho svěřenkyně otevřely excelentně, vstupní sadu ovládly suverénním poměrem 25:14. „Do utkání jsme chtěli jít s velkou energií, zároveň však nijak moc nebláznit. Což se přesně povedlo. Začátek byl dobrý, pořád jsme vedli, soupeř dotahoval. Až jsme mu uprostřed setu výrazně utekli výborně stupňovaným výkonem,“ ohlížel se Čada za vývojem mače. Komplikace nastaly v mnohem horším druhém dějství. „Královo Pole nás hodně zatlačilo podáním, zlepšilo obranu a dařilo se mu v útoku. Zatímco nám to nešlo, byla to ta zmíněná špatná pasáž. Holkám jsem pořád říkal, ať jsou trpělivé, že zlepšení přijde,“ nepochyboval zkušený lodivod.

Měl pravdu. Z krajně nepříznivého stavu 11:20 sice prostějovské bojovnice tuto periodu nezachránily, byť k tomu nechybělo mnoho (20:22, nakonec 22:25). Nicméně herní progres je znovu nastartoval pro zbytek střetnutí. „Od závěru druhého setu jsme pak celý zbytek zápasu hráli buď skvěle, nebo velice dobře. Tím drželi Brno neustále pod sebou a nedali mu již šanci na obrat,“ radoval se Čada.

Přesto volejbalovou parádu ve třetím dílu (25:18) i ve většině čtvrtého (18:12) přece jen vystřídaly nervy s blížícím se finišem soudné partie. Nezdolné Jihomoravanky věrny své tradici opět nesložily zbraně a nebezpečně dotahovaly. Nejprve na 20:17, posléze odvrácením dvou mečbolů (24:20 – 24:22). Leč výsledkový kolaps domácí teamwork nedopustil a Karolína Fričová poslední smečí na 25:22 zavřela dramatický souboj, extraligové finále i celou snovou sezónu.

„Obavy jsem měl trochu po druhém setu, ale v tom úplném závěru už tolik ne. Měli jsme dost velký náskok a já věřil, že podruhé za sebou ho neztratíme, navíc doma před našimi úžasnými fanoušky. V koncovce pak byla na síti Kája Fričová, které se v utkání dařilo, a nějak jsem cítil, že ten rozhodující útok dá,“ smál se trenérský odborník uvolněně.

Ani ve vřavě probíhajících bujarých oslav přímo na ploše haly Národního sportovního centra PV nezapomněl poděkovat všem, kteří se na báječném překvapení podíleli. „Chci velice vyzdvihnout holky za to, jak výtečně hrály a perfektním způsobem zvládly celé play-off. Šlo o jejich společnou práci s námi z realizačního týmu, se všemi dalšími lidmi okolo i s vynikajícími příznivci, kterým moc děkujeme za parádní povzbuzování. Výborné podmínky nám vytváří vedení klubu. A obrovské díky samozřejmě patří veškerým partnerům v čele s městem Prostějov a Olomouckým krajem, bez jejichž výrazné podpory by se prostějovský volejbal nemohl vrátit na vrchol,“ zdůraznil Miroslav Čada.