Po skončení klubové sezóny přichází na řadu ta reprezentační. A protože se týká hned poloviny volejbalistek VK Prostějov z aktuálního hráčského kádru, budeme pozorně sledovat dění v národních výběrech České i Slovenské republiky, kam členky hanáckého týmu patří.

Jako první odstartovaly společnou přípravu Slovenky, a to ve čtvrtek 5. května v Púchově včetně dvou prostějovských plejerek. Těmi jsou univerzálka Karin Šunderlíková a smečařka Karolína Fričová, tedy ústřední tahounky vékáčka v nedávno pozlaceném soutěžním ročníku 2021/22.

Obě nechyběly na úvodním srazu, kam se svorně těšily. „Únava je sice velká, ale věřím, že si i během toho málo volna dostatečně odpočinu, abych byla pro nároďák hned od začátku nachystaná. Loni mi právě repre akce moc pomohly, snad se to teď bude opakovat. A s holkama něco hezkého dokážeme,“ řekla Kája Fričová před odjezdem z Prostějova.

Pikantní je, že družstvo SR patří v blížící se Golden European League 2022 do stejné základní skupiny jako Češky. Na vzájemné souboje dojde 1. června od 17.00 hodin v Nitře a 4. června od 19.00 hodin v Karlových Varech, do pouze tříčlenné grupy patří ještě Chorvatsko (kvůli aktivnímu podílu na válečné agresi Ukrajiny bylo vyloučeno Bělorusko).

Kolektiv České republiky přitom zahájí tréninkový kemp dnes v Kutné Hoře za účasti smečařky VK Kláry Faltínové. Naopak nahrávačka Simona Bajusz i blokařka Kateřina Kvapilová, jež figurovaly v širší nominaci, nebyly zatím do zúženého kádru pro úvodní přípravnou fázi zařazeny. „Do reprezentace se velice těším, tuhle šanci beru jako odměnu za povedenou sezónu v klubu. S prostějovským týmem se nám povedl krásný úspěch, snad se bude co nejlépe dařit i tomu českému. A já třeba v Evropské lize budu u toho,“ nadhodila Klára Faltínová.

Též v Kutné Hoře dnes, tj. v pondělí 9. května, vstoupí do společné práce rovněž národní družstvo České republiky U21, kam patří mladá smečařka vékáčka Michaela Smolková. Pro ni se rýsuje možnost bojovat v kvalifikaci o postup na letošní mistrovství Evropy dané věkové kategorie.Foto: SVF