Volejbalový VK Prostějov je zpátky na národním vrcholu, ženský A-tým hanáckého klubu nedávno získal jedenáctý mistrovský titul. Neméně vynikající zprávou přitom je, že takřka celý úspěšný kolektiv zůstane dál pohromadě a může se pokusit o navázání na letošní zlatou jízdu také v příští sezóně 2022/23!

 

Kouč dá ještě jeden poslední rok

Dosud nebylo zřejmé, zda hlavní trenér Miroslav Čada bude po nečekaném a tím krásnějším návratu na extraligový trůn pokračovat ve své náročné dvojroli, když současně dělá i sportovního ředitele vékáčka. Po vytrvalém naléhání nejvyššího klubového vedení se nakonec rozhodl ještě jeden soutěžní ročník přidat. „Na jednu stranu už mám svůj věk, teď mi bylo devětašedesát let, energie není tolik jako dřív, únava roste a chtěl bych se víc věnovat i jiným záležitostem, třeba rodině. Na stranu druhou je nádhera, když do volejbalu člověk naplno jde a pak to takhle vyjde, udělá se krásný úspěch,“ dával Čada na pomyslné váhy pro i proti svému setrvání ve stěžejní týmové funkci. „Navíc chápu Mirka Černoška i Petra Chytila, že nechtěli hledat nového kouče za situace, kdy zrovna teď všechno skvěle funguje. Proto jsem po důkladném rozmýšlení souhlasil s jejich argumenty a zůstanu hlavním trenérem, ovšem půjde o mou definitivně poslední sezónu na tomhle postu. Po sedmdesátce vést mančaft již opravdu nechci,“ vyložil ostřílený bard se smíchem.

Důležitým faktorem k jeho kladnému verdiktu bylo pokračování nejbližších spolupracovníků. „S Lubošem Petrášem, Kubou Krčmařem, Soli Soares, Márou Robou i dalšími tvoříme sehraný a kvalitně šlapající realizační tým, od nějž cítím maximální podporu po všech stránkách. Každý odvádí výbornou práci, na což v dalším ročníku můžeme společně navázat,“ těší se Čada.

 

Jisté odchody: Fričová a Dvořáčková

Navíc v předchozích letech většinou platilo, že se pokaždé dost změnil hráčský kádr, zatímco letos k ničemu podobnému nedojde. Jak zkušený stratég z lavičky prozradil, se stoprocentní jistotou opustí stávající mančaft pouze dvě plejerky. „Smečařka Karolína Fričová má za sebou vynikající sezónu, v Prostějově byla už třetím rokem a proto chtěla zkusit novou výzvu jinde, pravděpodobně ve špičkové zahraniční soutěži. Nahrávačka a naše odchovankyně Klára Dvořáčková pro změnu chce i potřebuje co nejvíc hrát, prodat své výkonnostní zlepšení. Proto také ona zamíří jinam,“ potvrdil Čada.

 

Otazník visí nad Šunderlíkovou

Na soupisce s určitostí setrvají nahrávačka Simona Bajusz, blokařky Raquel Löff, Kateřina Kvapilová a Petra Kožoušková, smečařky Klára Faltínová, Pavla Meidlová a Michaela Smolková, univerzálka Michaela Beránková i libero Adéla Stavinohová! „Mám ohromnou radost, že naprostá většina našeho úspěšného družstva zůstane pohromadě,“ neskrývá potěšení uznávaný kormidelník.

Zatím nejistá situace panuje pouze v případě úderné slovenské univerzálky Karin Šunderlíkové. „S Karčou pořád jednáme a ještě není jasné, jestli bude pokračovat v Prostějově, nebo zvolí jiné angažmá. Pokud by nastal druhý případ, museli bychom samozřejmě najít náhradu, ideálně adekvátní – což by logicky bylo hodně těžké. Já však věřím, že hledat nebudeme muset,“ odtušil Čada optimisticky.

 

Super posilou Jéssica Silva!

Nepříjemnou ztrátou pochopitelně je fakt, že se výběr VK musí nadále obejít bez Karolíny Fričové coby jedné z největších tahounek. Leč tuto záležitost se opětovně mistrovské organizaci ze srdce Moravy podařilo vyřešit bravurním tahem. „Mohu odtajnit, že jako náhrada za Káju přichází brazilská smečařka Jéssica Aparecida dos Santos Silva, kterou jsme přivedli na přestup z Olomouce. Podle mého názoru to byla jednoznačně nejlepší hráčka UP v poslední sezóně, výborně útočí, spolehlivě přihrává a dokáže často bodovat. Jde o velmi kvalitní volejbalistku, navíc má v našem týmu krajanku Raquel, nemluvě o kondiční trenérce Soli. Tudíž je potenciál, že si v novém působišti rychle zvykne a bude se tu cítit dobře.“

Zdá se, že jestli se povede udržet Šunderlíkovou, může prostějovská družina znovu atakovat nejvyšší pozice v UNIQA extralize ČR, potažmo v Českém poháru. „Takové prognózy jsou předčasné, i když připouštím, že naše družstvo se opět rýsuje dost slibně. Na druhou stranu jména nejsou zdaleka všechno, rozhoduje v první řadě odvedená práce. O čemž jsme se teď sami přesvědčili – a soupeři po nás tvrdě půjdou. Proto bude ze všeho nejdůležitější jít od začátku společné přípravy na novou sezónu až do jejího úplného závěru zase zodpovědně a na maximum,“ zdůraznil Miroslav Čada.