Tradiční anketa Volejbalisté roku ČR vyvrcholila slavnostním vyhlášením v pražském hotelu Pyramida, tentokrát za uplynulou sezónu 2021/2022. A jedno z ocenění putovalo v rámci galavečera k hráčce VK Prostějov.

Slovenská smečařka Karolína Fričová ovládla kategorii MVP UNIQA extraligy žen, čímž naprosto zaslouženě potvrdila svou pozici nejužitečnější volejbalistky nedávno skončeného ročníku elitní tuzemské soutěže. Až za ní skončily finálové soupeřky z KP Brno, taktéž smečařka Magdalena Bukovská i libero Daniela Digrinová.

Mezi trojicí nominovaných v kategorii Trenér roku logicky nemohl chybět hlavní kouč vékáčka Miroslav Čada, který po loňském návratu do čela realizačního týmu dovedl Hanačky až k nečekanému zisku mistrovského titulu. Anketní cenu však za to neobdržel, neboť hlasující dali přednost neméně úspěšnému lodivodovi Karlovarska i české reprezentace mužů Jiřímu Novákovi.

„Kája Fričová si ocenění naprosto zasloužila, protože je velmi komplexní hráčkou, v některých činnostech hodně vyniká a v podstatě nemá slabinu. Navíc kralovala hned několika extraligovým statistikám a má za sebou celkově vynikající sezónu,“ řekl k prvenství Karolíny Mirek Čada, který s ohledem na její reprezentační povinnosti převzal trofej místo nepřítomné svěřenkyně.

V hlavních kategoriích triumfovali jako Volejbalista roku 2021/22 Jan Hadrava (Jastrzebie, Polsko) a coby Volejbalistka roku 2021/22 Michaela Mlejnková (Le Cannet, Francie). Šlo o jejich čtvrté, respektive už páté vítězství v této anketě za sebou!

Speciální Cenu za celoživotní dílo plným právem dostal Pavel Schenk, mistr světa 1966, stříbrný z olympijských her 1964, šestinásobný šampion republiky, dvojnásobný vítěz Poháru mistrů evropských zemí a bývalý excelentní hráč, posléze také trenér.  

 

ANKETA VOLEJBALISTÉ ROKU ČR 2021/2022

Volejbalista roku

Vítěz: Jan Hardava. Další nominovaní: Donovan Džavoronok, Lukáš Vašina.

Volejbalistka roku

Vítězka: Michaela Mlejnková. Další nominované: Helena Havelková, Andrea Kossányiová.

Trenér roku

Vítěz: Jiří Novák. Další nominovaní: Miroslav Čada, Martin Kop.

Trenér roku Under Age

Vítěz: Jan Svoboda. Další nominovaní: Kateřina Svobodová, Leoš Šrámek.

Beachvolejbalový pár muži

Vítězové: Ondřej Perušič / David Schweiner. Další nominovaní: Tomáš Semerád / Jakub Šépka, Adam Waber/Robert Kufa.

Beachvolejbalový pár ženy

Vítězky: Barbora Hermannová / Marie-Sára Štochlová. Další nominované: Markéta Nausch-Sluková / Barbora Hermannová, Martina Williams / Marie-Sára Štochlová.

Beachvolejbalový trenér

Vítěz: Andrea Tomatis. Další nominovaní: Simon Nausch, Petr Šafář.

Rozhodčí roku

Vítěz: Vlastimil Kovář mladší. Další nominovaní: Zdeněk Grabovský, Jan Krtička.

MVP UNIQA extraligy mužů

Vítěz: Patrik Indra. Další nominovaní: Lukáš Vašina, Adam Zajíček.

MVP UNIQA extraligy žen

Vítězka: Karolína Fričová. Další nominované: Magdalena Bukovská, Daniela Digrinová

Cena za celoživotní dílo

Vítěz: Pavel Schenk