Už téměř deset let je Zdeněk Sklenář součástí reprezentace volejbalistů České republiky jako člen realizačního týmu, konkrétně statistik. Loni po příchodu z Karlových Varů začal pracovat pro VK Prostějov coby mládežnický trenér, ale zároveň zůstal i v tuzemském mužském nároďáku, s nímž teď mašíruje za dalším hezkým úspěchem.

„Národní výběr měl od minulého roku dlouhou pauzu, na programu nebyly žádné akce a mohl jsem se tedy plně soustředit na vékáčko. Nyní už se však těším na Golden European League 2022, bude to další super zážitek i zkušenost,“ říkal Zdeněk Sklenář předtím, než v polovině května vyrazil na úvodní reprezentační soustředění.

Teprve šestatřicetiletý sympaťák je velkým odborníkem přes statistiky, leč ambice má také v trenérském řemesle, tudíž se jeho úvazek u českého mužstva neomezuje zdaleka jen na cifry a numera. „Nicméně tady v nároďáku jsou právě čísla to hlavní, čím se zabývám. Koučové využívají statistická data především ke stabilizaci naší hry a dopilování detailů,“ prozradil Sklenář.

Kolektivní dřina Čechů je přitom evidentně kvalitní, v letošní Zlaté Evropské lize se výkonnostně vyplácí. Svěřenci Jiřího Nováka a spol. suverénně ovládli základní skupinu C, kde jen vítězili následujícími výsledky: Estonsko – ČR 1:3 (-18, 25, -18, -22), ČR – Belgie 3:0 (24, 16, 12), Lotyšsko – ČR 0:3 (-16, -15, -18), ČR – Lotyšsko 3:0 (14, 22, 20), Belgie – ČR 1:3 (-19, 19, -20, -19).

Středeční triumf v Kortrijku definitivně potvrdil postup na závěrečný turnaj Final Four GEL mužů 2022, který proběhne koncem tohoto týdne v Chorvatsku. Jak vysoko národní soubor naší země se Zdeňkem Sklenářem ve svých řadách dosáhne?