Do haly Sportcentra DDM Prostějov, která v minulosti zažila spoustu bitev klubové Champions League v podání ženského týmu VK Prostějov, se po letech vrátil vrcholný mezinárodní volejbal. Tentokrát šlo o semifinále Golden European League žen 2022 mezi Českem a Rumunskem, tedy reprezentační duel prestižní soutěže. A návrat se vydařil dokonale, národní výběr naší země vydřel těsný postup do finále. Necelý tisíc fanoušků v hledišti mu vytvořil bouřlivé domácí prostředí a na úspěchu se výrazně podílela prostějovská smečařka Klára Faltínová!

Organizátoři měli jen týden na přípravy významného střetnutí, jež mělo původně být součástí závěrečného turnaje Final Four na Ukrajině. Místo toho jeden ze semifinálových mačů Zlaté evropské ligy našel narychlo azyl na Hané, kde všechno klapalo na jedničku.

Slavnostní úvod před solidně zaplněným hledištěm samozřejmě obsahoval státní hymny obou zápolících zemí, hned vzápětí už se šlo do boje. A ten byl po celou dobu nesmírně vyrovnaný, zároveň jako na houpačce. Takové klasické – každý chvilku tahal pilku.

V prvním dějství měly vyhecované Češky nejprve navrch (14:10), pak ztrácely (15:16, 18:19), aby klíčovým obratem z 19:20 na 23:20 získaly setové vedení – 25:22 a 1:0. Ve druhé sadě však nebezpečné soupeřky zabraly, víc se jim dařilo trestat chyby, utekly do náskoku (8:13). A byť mírné favoritky otočily při účinném servisu někdejší opory vékáčka Veroniky Trnkové z 13:17 na 19:17, tahaly jinak za kratší konec herního provazu – 23:25 a 1:1.

Drama pokračovalo i ve třetí části. Když Athanasopoulosovy svěřenkyně víc tlačily podáním, tak vedly - 6:3. Zatímco v opačném případě spíš ztrácely (6:7, 9:11). Zásadní dopad znovu měl obrat, tentokrát z 12:13 na 17:13 dost zásluhou právě servisu kapitánky Michaely Mlejnkové. Přesto rozhodoval až dramatický závěr, neboť vzdorující Rumunky dotahovaly (23:22). Nicméně nedotáhly – 25:22 a 2:1.

Jakmile domácí mančaft slibně vstoupil do čtvrtého dílu (3:0), vypadalo to na nezadržitelný marš za finálovou účastí. Místo toho přišly v hektickém dění nové problémy - 4:5. Kolektivu ČR haproval útok, nedokázal překonávat zkvalitněnou defenzivu hostů a od stavu 10:9 až do konce tohoto setu byl stále pozadu – 21:25 a 2:2.

Zaslouženě se tedy šlo do soudného tiebreaku, jenž reprezentantky České republiky odstartovaly nervózně - 0:2 a 3:4). Naštěstí se brzy vzchopily a zpátky nahoru si pomohly jak úspěšným zvýšením ofenzivní agresivity, tak zvednutou obranou včetně několika obětavých zákroků v poli. Naopak rivalky pod tímto náporem vyrobily několik hrubek, skóre poskočilo na 6:4, 10:7 a 14:10. Načež po více než dvou a půl hodinách vysilující dřiny nastaly slastné okamžiky výsledkového triumfu – 15:11 a 3:2!

Obrovskou radost s nadšenými příznivci si naplno užívala také Klára Faltínová, nedávná extraligová mistryně z VK Prostějov. Rumunky po ní skoro celé utkání cíleně šly svým podáním, měla dohromady 48 příjmů! Leč opora místního klubu ustála nelehkou přihrávku na slušných 31 procent. V zakončení dosáhla úspěšnosti 35 procent, celkem dala 15 bodů včetně dvou bloků i jednoho esa při souhrnné užitečnosti +9. Na průniku do finále letošní GEL tudíž měla i maximální bojovností značnou zásluhu.

 

HLASY TRENÉRŮ

Giannis ATHANASOPOULOS –Česká republika:

„Byl to velmi těžký zápas a Rumunky hrály opravdu dobrý volejbal. Nedokázali jsme je přetlačit na příjmu, měli problémy, ale jsem velmi hrdý na náš mladý tým. Zkušenější hráčky vzaly na sebe zodpovědnost a táhly ty méně zkušené. Je pro mě velkým úspěchem, že jsme ve finále Zlaté evropské ligy a také jsme se kvalifikovali na Challenger Cup. Naším cílem bylo zařadit mladé holky do našeho systému a tohle je skvělý výsledek.“

Guillermo HERNANDEZ – Rumunsko:

„Hráli jsme velmi dobře a rozdíl byl opravdu jen v malých detailech či drobných chybách v tiebreaku. Prohráli jsme se zkušenějším týmem, který hrál doma, ale to je normální, protože máme mladé a méně zkušené hráčky. Přesto jsme hráli kvalitní volejbal. Oba týmy měly šanci zvítězit a já jsem na náš výkon velmi hrdý. V závěru jsme málo tlačili, což společně s více chybami na naší straně rozhodlo. Přesto jsem na holky opravdu pyšný.“

 

GOLDEN EUROPEAN LEAGUE ŽEN ČR 2022 – SEMIFINÁLE

Česko – Rumunsko

3:2

 

1. set:  25:22

2. set:  23:25

3. set:  25:22

4. set:  21:25

5. set:  15:11

Rozhodčí: Savič (Srbsko) a Maifoshis (Kypr). Čas: 2:35 hodiny. Diváci: 900

Sestava Česka: Faltínová 15, Jehlářová 8, Orvošová 18, Mlejnková 20, Trnková 16, Valková 4, libero Dostálová. Střídaly: Pavlíková 1, Grabovská, Bukovská. Trenéři: Giannis Athanasopoulos a Martin Hroch.

Sestava Rumunska: Alupei 7, Zadorojnai 19, Buterez 18, Ariton 9, Radu 3, Budai-Ungureanu 14, libero Ciucu. Střídaly: Popa, Matei 6, Ionescu. Trenéři: Guillermo Hernandez a Radu Began.