České volejbalistky zůstaly těsně pod vrcholem, čeští volejbalisté vystoupali až na něj. Dokázali totiž skvělým způsobem vyhrát závěrečný turnaj Final Four v Golden European League mužů 2022 v chorvatském Varaždínu! Coby součást výběru ČR u toho byl i týmový statistik Zdeněk Sklenář, jinak trenér mládeže VK Prostějov.

Češi přitom na Balkáně byli blízko vyřazení hned v semifinále, neboť s Ukrajinou prohrávali už 0:2 na sety. Nepříznivý vývoj dramatického duelu však zvládli heroicky otočit na 3:2 (-23, -22, 23, 22, 10), když družstvo bodově táhli Patrik Indra (19) a Jan Galabov (17).

Ve finále pak svěřence Jiřího Nováka čekalo favorizované Turecko, obhájce loňského titulu v GEL. Leč ze síly Turků si rozjetí borci České republiky pranic nedělali, většinu výborného zápasu byli mírně lepší a po nervydrásajícím závěru zvítězili 3:1 (21, 22, -21, 25)! Tentokrát mančaft nejvíc držel Jan Galabov (21 bodů) s Markem Šotolou (16).

„Celá letošní Zlatá Evropská liga byla pro náš tým velkou výzvou, protože se v porovnání s loňským mistrovstvím Evropy dost obměnil hráčský kádr. Museli jsme tak formovat v podstatě nové mužstvo bez řady předchozích opor, dávat všechno znovu dohromady. A podařilo se to evidentně rychle, o čemž svědčí výborně zvládnutá základní skupina. Kluci jí projeli jako nůž máslem, ačkoliv měli kvalitní soupeře z Belgie či Estonska,“ ohlížel se Zdeněk Sklenář.

„Naše skvělá jízda následně vyvrcholila během Final Four v Chorvatsku. Nejdřív to byl hodně těžký obrat ze zdánlivě ztraceného semifinále s Ukrajinou díky ukázkově kolektivnímu výkonu, zatímco protivník spoléhal převážně na individuality. No a ve finále odvedl celý náš tým vynikající práci, silné Turky jsme dokázali porazit poprvé od roku 2013. Euforie po triumfu byla samozřejmě obrovská, já osobně jsem prožíval dvojnásob krásné pocity. S mužskou reprezentací jsem totiž v minulosti byl u bronzu i stříbra z European League, takže zlatem se teď povedlo zkompletovat sbírku medailí v této soutěži. Za což jsem moc šťastný, ani jsem v to nedoufal,“ přiznal Sklenář.