Jeden velký návrat hlásí volejbalový klub VK Prostějov. Hledání druhé nahrávačky po odchodu Kláry Dvořáčkové do Frýdku-Místku totiž skončilo u nesmírně ostřílené bývalé reprezentantky ČR, která už v minulosti na Hané působila. Ano, přichází Soňa Nováková (za svobodna Dosoudilová)!

Narodila se 6. října 1975 v Olomouci, má tedy už šestačtyřicet let a obrovské zkušenosti nejen ze šestkového volejbalu, ale i z beache. Právě na písku dosáhla svých největších úspěchů, společně s Evou Celbovou (později Ryšavou) dvakrát vyhrály mistrovství Evropy, získaly tři bronzy na ME a jeden ze světového šampionátu, zúčastnily se dvou olympijských her (2000, 2004).

 

187 centimetrů vysoká matadorka se přitom vedle plážové kariéry úspěšně věnovala i té klasické na palubovce. Jako mládežnice začínala v rodné Olomouci, pak postupně působila v následujících oddílech: KP Brno (1999/2000), Telekom Post Vídeň (Rakousko, 2000 až 2006), Iraklis Kifissia (Řecko, 2007 až 2009), VK Prostějov (2009 až 2011), PVK Přerov (2011/12), KP Brno (2014/15), UP Olomouc (2015/16), Sokol Šternberk (2016 až 2018), Šelmy Brno (2018 až 2022).

Ve vékáčku tedy strávila dva roky před více než deseti lety, ovšem hrála jen první sezónu 2009/10, kdy se podílela na triumfu v UNIQA extralize i Českém poháru. Následující ročník vynechala kvůli těhotenství, na svět přivedla jedno ze svých tří dětí. Kromě toho dokázala vystudovat právnickou fakultu na vysoké škole, vedle mistrovského titulu s Prostějovem dosáhla na další ligová zlata ještě v Rakousku a také s olomouckou mládeží.

V posledních čtyřech letech byla součástí brněnského volejbalového projektu tamních Šelem, nyní tedy posílí prostějovské ženy. „Soňu asi nemusím nijak moc představovat, každý ji dobře zná. Navzdory vyššímu věku má pořád skvělou výkonnost, její nahrávačské schopnosti jsou vyhlášené a k tomu kvalitně blokuje i podává. O čemž jsme se mohli poměrně nedávno sami přesvědčit, když právě ona byla hlavní strůjkyní naší domácí porážky 1:3 v posledním kole dlouhodobé části uplynulého ročníku UNIQA extraligy ČR. Výkonnost prostě stále má,“ řekl kouč VK Miroslav Čada.

„Při svých velkých zkušenostech i herních schopnostech má ideální předpoklady k tomu, aby dobře kryla záda naší první nahrávačce Simoně Bajusz. Soňa je schopná kdykoliv naskočit do zápasu a okamžitě mančaftu pomoct, pokud zrovna potřebuje. Navíc má výbornou povahu do party, rychle zapadne do soudržného kolektivu. Když jsme domlouvali její příchod sem, tak mi s úsměvem říkala, že pode mnou v ženské extralize kdysi v Brně začínala a teď spolu budeme v Prostějově končit. Na což je ale zatím čas,“ zasmál se Čada.