Poslední červnové úterý bylo dnem, kdy se v Lucemburku slavnostně losoval nový ročník evropských klubových pohárů pod vysokou sítí 2022/2023. Svůj osud poznaly také volejbalistky VK Prostějov, které se na mezinárodní scénu vrátí po loňské pauze.

Svěřenkyně kouče jakožto úřadující vítězky UNIQA extraligy žen ČR a tím mistryně České republiky měly právo startu v elitní Champions League, s níž mají z minulosti mnohaleté zkušenosti. Nakonec se však vedení klubu po dlouhém zvažování rozhodlo do nelehkého projektu nejít.

„Důvodem byly hlavně dvě věci. Za prvé vysoká finanční náročnost Ligy mistryň, na což v současnosti není úplně stavěn náš klubový rozpočet. A za druhé velká pravděpodobnost, že bychom se dostali přímo do jedné ze základních skupin a tam narazili na extrémně silné soupeře,“ objasňoval kouč a sportovní ředitel vékáčka Miroslav Čada. „V osudí byly například tři týmy z Turecka i z Itálie, ty mají skutečně obrovskou kvalitu. Plus řada dalších z jiných zemí na téměř stejné úrovni, zatímco my v současnosti nedisponujeme mančaftem této mezinárodní top úrovně. Klidně by se pak mohlo stát, že dopadneme jako naposledy Liberec, když ve skupině nezískal ani bod a byl rád za jediný uhraný set. Což nám po pravdě za tak ohromnou investici nestojí,“ přiznal Čada.

Po ústupu z Champions League byl prostějovský kolektiv zařazen nikoliv do druhého nejvyššího CEV Cupu, ale až do třetího pohárového levelu na starém kontinentě, kterým je Challenge Cup. Hrát bude hned jeho úvodní kolo a vyzve přitom rakouský celek ATSC Kelag Klagenfurt.

„Klagenfurt v Rakousku dlouhodobě patří do širší špičky, půjde o solidního protivníka. Přesto si myslím, že v tomto vzájemném dvojutkání určitě budeme favority my a půjdeme za postupem dál,“ pragmaticky odhadl zkušený trenér VK.

V uplynulé sezóně bundesligy skončily Wildcats, tedy Divoké kočky, až na páté pozici. První duel Vyzývacího poháru 2022/23 absolvují volejbalistky ze srdce Moravy na jejich palubovce mezi 22. až 24. listopadem, odveta přijde na řadu v Národním sportovním centru PV od 29. listopadu do 1. prosince.

Pokud Prostějov postoupí do šestnáctifinále, narazí v prosinci během posledních dvou týdnů před Vánocemi na maďarský soubor Fatum Nyíregyháza. „To je velice silné družstvo s mnoha zahraničními hráčkami, proti kterému bychom favoritem rozhodně nebyli. Na přesnější prognózy je však zatím brzy, do našeho návratu na evropskou scénu zbývá skoro pět měsíců. Ještě uvidíme,“ odtušil Miroslav Čada