V plném proudu už je příprava volejbalové reprezentace žen České republiky na Challenger Cup 2022, což je turnaj osmi družstev z celého světa o postup do příštího ročníku elitní Ligy národů. Uspěje pouze jeden tým coby celkový vítěz, rozhodne se od 28. do 31. července v chorvatském Zadaru.

Zatím Češky na tento další vrchol nabité letošní sezóny pilně trénují od 11. července v Táboře, kde v aktuální širší nominaci figurují i dvě hráčky VK Prostějov: nahrávačka Simona Bajusz a smečařka Klára Faltínová. Za sebou mají úvodních šest dnů do 16. července, před sebou další čtyřdenní blok (18. až 21. července) na stejném místě.

„V první části sezóny jsme nechali odpočívat naše nejzkušenější hráčky, protože za sebou měly dlouhý rok ve svých klubech, také jsme chtěli dát prostor v reprezentačním družstvu mladým volejbalistkám. Tento týden jsme už zahájili přípravu na velké akce, jež máme před sebou. Na kemp jsme pozvali dvacet hráček a budeme se z nich snažit poskládat ten nejlepší možný tým, abychom mohli čelit výzvám, které nás čekají, tedy Challenger Cup, kvalifikace mistrovství Evropy a samozřejmě mistrovství světa,“ vyhlíží nadcházející budoucnost včetně dvou šampionátů hlavní kouč ženského výběru ČR Giannis Athanasopoulos.

Mezi ostřílené plejerky, jež se nyní připojily k mančaftu, patří právě i Simona Bajusz. Zatímco Klára Faltínová se hodně podílela na stříbru vybojovaném v Golden European League. „S účastí v Challenger Cupu jsme letos původně vůbec nepočítali, ale jsme samozřejmě rádi, že před sebou díky úspěchu ve Zlaté lize máme další velkou výzvu. Určitě se budeme snažit úvodní zápas vyhrát, ale zároveň ho pojmeme také jako přípravu na blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy. S ohledem na náš úspěch ve Zlaté lize jsme totiž museli zrušit původně plánovaná přátelská utkání proti Švýcarsku a místo nich nás čeká ostrý zápas v Challenger Cupu proti Belgii. Uděláme vše pro to, abychom jej vyhráli a postoupili do semifinále, ale jak říkám, zároveň ho pojmeme jako přípravný duel,“ řekl Athanasopoulos k nejbližšímu klání.

Challenger Cup 2022 se hraje systémem play-off. Češky se na úvod střetnou 28. července od 17.00 hodin s Belgií. Další čtvrtfinálové dvojice tvoří Chorvatsko – Kazachstán, Kolumbie – Francie a Portoriko – Kamerun. „Belgičanky mají skvělý tým a ve světovém žebříčku jim aktuálně patří dvanácté místo. V letošní Lize národů sice skončily až předposlední patnácté, ale protože poslední Jižní Korea nemohla spadnout do Challenger Cupu, padl ‚černý Petr‘ právě na Belgii, jež měla stejně jako dalších pět kolektivů shodně čtyři výhry, ale horší skóre setů. Bude tak naším prvním soupeřem. Má v kádru jednu z nejlepších smečařek na světě Britt Herbots. Ta je její nejsilnější zbraní v útoku, takže se musíme soustředit především na ni. Bude to pro nás velký zápas a těším se, co proti takovému skvělému týmu předvedeme,“ doplnil Athanasopoulos.

Dostanou se prostějovské členky národního souboru Bajusz i Faltínová do užší nominace národního souboru ČR pro chorvatské dostaveníčko?